<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse zuster die asielzoekers hielp vrijgesproken in hoger beroep

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 juli 2022
image
Juliana Seelmann reageerde opgelucht na afloop van de uitspraak in hogerberoep. Foto: Instagram

De rechtbank in het Beierse Würzburg heeft vorige week een Duitse zuster in hoger beroep vrijgesproken voor het verlenen van asiel aan twee Nigeriaanse vrouwen. Deze vrouwen zouden worden uitgezet naar Italië, waar ze juist vandaan kwamen om gedwongen prostitutie te ontvluchten.

De franciscanes Juliana Seelmann (39) wilde voorkomen dat de vrouwen eenmaal terug in Italië weer in de gedwongen prostitutie terecht zouden komen en bood ze onderdak aan. Ze werd hiervoor veroordeeld en ging in hoger beroep.

Kerkasiel

In Duitsland wordt vaker kerkasiel verleend om uitzetting te voorkomen. Tijdens het tijdelijke verblijf wordt dan geprobeerd of de asielprocedure opnieuw bekeken kan worden. De geestelijken verwijzen bij kerkasiel naar de grondwet die vrijheid van geloof en geweten garandeert.

Hiermee werden in 2018 bijna 500 uitzettingen voorkomen. Maar in 2019 wezen de Duitse autoriteiten bijna alle kerkelijke asielzaken af. Volgens de Duitse aanklagers genieten kerkgebouwen geen enkele wettelijke uitzondering of aparte status.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De afgelopen jaren zijn er drie rechtszaken tegen geestelijken aangespannen die kerkasiel verleenden. Onlangs kwam de Duitse kloosteroverste Mechtild Thürmer nog in het nieuws omdat ook zij voor de rechter moet verdedigen waarom ze kerkasiel had verleend.

Boete

Zuster Juliana Seelmann werd in de zomer van 2021 veroordeeld tot een boete van 500 euro. Wanneer ze binnen twee jaar in herhaling zou vallen, zou ze nog eens 600 euro moeten betalen en zou er een nieuwe strafrechtelijke procedure volgen. Ze accepteerde deze straf niet en ging in hoger beroep, waarbij ze werd vrijgepleit.

Afspraak staat en Kerk

De hogere regionale rechtbank baseerde zijn vrijspraak op een eerdere uitspraak van het Beierse Hooggerechtshof in februari. Die sprak destijds een benedictijner monnik uit Münsterschwarzach – bij Würzburg – vrij van het verlenen van kerkasiel aan een geweigerde asielzoeker uit de Gazastrook.

“Ik wou dat het verlenen van kerkasiel niet nodig was”

Doorslaggevend bij de vrijspraak van Seelmann was dat zij zich had gehouden aan de afspraak tussen de staat en kerken over kerkasiel. Belangrijk hierbij is dat de vluchteling in beeld blijft. De afspraak is niet wettelijk gegarandeerd in Duitsland, maar wordt in de praktijk gerespecteerd door staatsautoriteiten in verschillende deelstaten.

Andere mogelijkheden

“Ik wou in de eerste plaats dat het verlenen van kerkasiel niet nodig was”, zei Seelmann in een eerste reactie na de uitspraak tegen radiozender Bayerischer Rundfunk. “In plaats daarvan zouden er andere mogelijkheden moeten zijn om vrouwen te beschermen die in andere Europese landen te maken hebben gehad met gedwongen prostitutie, mensenhandel en andere vreselijke dingen.”

‘Sterk en belangrijk signaal’

Inmiddels is de verblijfsstatus van de Nigeriaanse vrouwen gewijzigd en mogen ze in Duitsland blijven.

https://www.kn.nl/donaties/

Bisschop Franz Jung van Würzburg verwelkomde de vrijspraak. Het vonnis was een “sterk en belangrijk signaal aan de samenleving”, schreef hij in een brief aan de zuster. Ze had gehandeld vanuit de diepste christelijke overtuiging en beschermde twee vrouwen in nood tegen dakloosheid en hernieuwde gedwongen prostitutie, aldus Jung.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.