fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duizenden mensen op de been bij Mars voor het Leven in Berlijn

KNA 20 september 2022
image
Deelnemers aan de Mars voor het Leven op 17 september 2022 in Berlijn. Foto: CNS - Gordon Welters, KNA

Ongeveer 4.000 mensen hebben afgelopen zaterdag deelgenomen aan de 18e jaarlijkse ‘Marsch für das Leben’ in Berlijn om te protesteren tegen abortus en euthanasie.

De opkomst was ongeveer even hoog als vorig jaar, aldus de Duitse pro-lifeorganisatie Bundesverband für Lebensrechte (BVL). Ook verschillende katholieke bisschoppen woonden de demonstratie bij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Net als in voorgaande jaren waren er luide tegendemonstraties. Enkele honderden mensen eisten de volledige liberalisering van abortus. Een groot aantal politieagenten hield de twee groepen uit elkaar.

Politieke ontwikkelingen

Tijdens de manifestatie, volgens de organisatoren de grootste demonstratie voor de bescherming van het leven in Duitsland, werd scherpe kritiek geuit op de politieke ontwikkelingen.

image
Foto: CNS - Gordon Welters, KNA

BVL-voorzitster Alexandra Maria Linder veroordeelde bijvoorbeeld pogingen bij de Verenigde Naties om abortus tot grondrecht te maken.

Sylvia Pantel, voormalig parlementslid voor de CDU, toonde zich bezorgd over de verdere liberalisering en de afschaffing van artikel 218 van het Duitse wetboek van strafrecht, op grond waarvan abortussen in principe illegaal zijn, maar onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van straf.

‘Vruchtbaarheidsmachines’

CDU-parlementslid Hubert Hüppe waarschuwde dat de geplande nieuwe regels voor hulp bij zelfdoding veel mensen onder druk zouden kunnen zetten om zelfmoord te plegen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat zij een last worden voor hun familie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Verder sprak hij zich uit tegen embryoselectie en waarschuwde hij tegen het “veranderen van vrouwen in vruchtbaarheidsmachines” door draagmoederschap toe te staan.

Wetenschappelijk debat

Bisschop Rudolf Voderholzer van Regensburg in de Duitse deelstaat Beieren zei dat hij vooral zijn burgerrecht uitoefende om te demonstreren. Het recht op leven van de ongeborenen wordt beschermd door de Duitse grondwet, maar dit wordt steeds meer in twijfel getrokken, zei hij.

image
Foto: CNS - Gordon Welters, KNA

Tijdens de kerkdienst waarmee de manifestatie werd afgesloten, riep hulpbisschop Thomas Maria Renz van Stuttgart op tot een wetenschappelijk debat over de bescherming van het leven. Degenen die embryo’s geen mensenrechten toekennen vanaf het moment van conceptie, moeten met argumenten komen om die rechten op een later tijdstip wel toe te kennen, zei hij.

Onvervreemdbare waarde

De Berlijnse aartsbisschop Heiner Koch zei voorafgaand aan het evenement dat hij deelneemt omdat het besef afneemt “dat de ongeboren mens een mens is, een leven dat het waard is geleefd te worden”.

Elk menselijk leven in alle fasen heeft een onvervreemdbare waarde, stelt Koch. Dit geldt ook voor “mensen die midden in het leven worden verworpen. Ik herinner hier aan menig mensenrechtendebat of debat over migranten.”

image
Foto: CNS - Gordon Welters, KNA

Ook andere prominente Duitse bisschoppen waren aanwezig, onder wie de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie Georg Bätzing en kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen.

Opvallende stijging

In het tweede kwartaal van 2022 steeg het aantal abortussen in Duitsland met 11,5 procent op jaarbasis tot ongeveer 25.600, volgens het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek. Of en hoe deze ontwikkeling verband houdt met de Covid-pandemie kan niet duidelijk uit de gegevens worden opgemaakt.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.