fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Eerste vrouwelijke secretaris-generaal van start bij Duitse bisschoppenconferentie

Katholische Nachrichten-Agentur 6 juli 2021
image
Beate Gilles is niet alleen de eerste vrouw op deze toppositie bij de Duitse bisschoppenconferentie, zij is ook de eerste die zich officieel 'secretaris-generaal' mag noemen. Foto: CNS photo - Sascha Steinback, KNA

De officiële titel van het vrouwelijke hoofd van het secretariaat van de Duitse bisschoppenconferentie, is formeel opgewaardeerd van Sekretärin (in het Duits de vrouwelijke vorm van ‘secretaris’) naar Generalsekretärin (secretaris-generaal). Dat meldde de Duitse bisschoppenconferentie op sociale media.

De Vaticaanse Congregatie voor Bisschoppen in Rome heeft hiertoe een decreet uitgevaardigd. De titel ‘secretaris-generaal’ is voor deze positie internationaal gangbaarder dan ‘secretaris’, wat tot nu toe gebruikt werd in de Duitse Kerk.

Eerste vrouw en leek

Op 1 juli werd Beate Gilles (51) de eerste vrouw én de eerste niet-geestelijke ooit die deze functie op zich nam. Afgelopen februari hebben de Duitse bisschoppen haar benoemd als opvolger van pater Hans Langendörfer, die net als zijn voorgangers de titel van ‘secretaris’ droeg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Gilles werd geboren in 1970 in de stad Hückeswagen, in de buurt van Keulen. In Bonn studeerde ze katholieke theologie en Duits, en promoveerde later op een proefschrift over uitzendingen van erediensten in de media.

Breed takenpakket

De secretaris-generaal van de Duitse bisschoppenconferentie staat de bisschoppen bij in hun werk voor de katholieke Kerk in Duitsland. De taken op het conferentiehoofdkwartier in Bonn variëren van het coördineren van internationale en oecumenische samenwerking tot het helpen omgaan met sociaal-politieke kwesties.