fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Emeritus-paus: ‘Persoonlijk geloofsgetuigenis’ kerkelijke medewerkers nodig

KNA 26 juli 2021
image
Archiefbeeld: paus Benedictus XVI groet de mensen op het Sint-Pietersplein na zijn laatste algemene audiëntie. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft in een schriftelijk interview de Kerk in zijn vaderland Duitsland bekritiseerd.

“Zolang enkel het dienstwerk, maar niet het hart en de geest, spreekt in officiële kerkelijke teksten, zal de uittocht uit de wereld van het geloof voortduren”, schreef hij in antwoord op vragen van het tijdschrift Herder Korrespondenz.

In de door de Kerk gerunde ziekenhuizen en scholen en in liefdadigheidsorganisatie Caritas zitten volgens hem “veel mensen op sleutelposities die de innerlijke roeping van de Kerk niet steunen en dus de missie van dit instituut verduisteren”.

Geloofsgetuigenis

Dat blijkt volgens Benedictus vooral in aankondigingen en publieke verklaringen. In zijn optiek moet er in de Kerk een onderscheid gemaakt worden tussen “gelovigen en niet-gelovigen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Mensen moeten uit de schuilplaats van hun dienstwerk” in de Duitse Kerk gehaald worden, schrijft de emeritus-paus. Hij verwacht een “echt persoonlijk geloofsgetuigenis” van degenen die namens de Kerk spreken. Overigens noemde Benedictus hierbij geen namen.

De vrijheid van het geloof

In de tekst verwees hij ook naar zijn ‘Freiburger rede’, een toespraak die hij tijdens zijn bezoek aan Duitsland in 2011 hield. Die riep breed reactie op en hier en daar kritiek. In de toespraak benadrukte hij dat de Kerk zich apart moet zetten van haar omgeving, en op een bepaalde manier “onwerelds” moet worden.

Benedictus benadrukt nu dat die laatste term misschien niet wijs gekozen was. “De term ‘onwerelds worden’ wijst op het negatieve deel van de beweging waar ik naar verwees, namelijk uit de taal en beperkingen van een tijdperk stappen, de vrijheid van het geloof in.” De positieve kant van deze benadering was niet genoeg uitgedrukt, aldus Benedictus.

Natuurreservaat

In de tekst omschrijft de emeritus-paus een “vlucht in pure doctrine” als onrealistisch. De leer moet “zich in en vanuit het geloof ontwikkelen, niet ernaast staan”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een leer “die als een natuurreservaat zou bestaan, afgescheiden van de dagelijkse wereld van het geloof en zijn noden, zou tegelijk een afzwering van het geloof zelf zijn”.

Zeventigjarig jubileum

Herder Korrespondenz, een Duits maandblad, had Benedictus vragen voorgelegd om te markeren dat hij 70 jaar geleden kapelaan werd in een parochie in München. Het grootste deel van het interview gaat over zijn herinneringen uit die tijd.

Onlangs vierde Benedictus dat hij zeventig jaar geleden priester werd gewijd. Hij ontving de wijding in 1951 samen met zijn oudere broer Georg uit handen van kardinaal Von Faulhaber, de toenmalige aartsbisschop van München en Freising.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.