<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Georg Bätzing nieuwe voorzitter Duitse bisschoppenconferentie

KN Redactie 4 maart 2020
image
Mgr. Georg Bätzing tijdens een persconferentie, nadat de Duitse bisschoppen hem kozen tot opvolger van kardinaal Reinhard Marx (links). Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

Mgr. Georg Bätzing (58) is verkozen tot voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. Hij volgt kardinaal Reinhard Marx op, die onlangs bekend maakte niet opnieuw verkozen te willen worden.

Bätzing werd met een gewone meerderheid van stemmen verkozen nadat in twee stemrondes niemand de vereiste twee derde meerderheid had gehaald. De verkiezing vond plaats tijdens de vergadering van de Duitse bisschoppen die momenteel in Mainz plaatsvindt.

Man van dialoog

Bätzing, de bisschop van Limburg, is volgens persbureau KNA een kalme man voor wie dialoog erg belangrijk is. “Ik kan beslissingen nemen, maar van tevoren heb ik gezamenlijke raadplegingen nodig.”

In binnenkerkelijke debatten geldt mgr. Bätzing als een hervormer binnen de Duitse bisschoppenconferentie.

Celibaat

Zo gaf hij in een interview met katholisch.de aan voorstander te zijn van het loskoppelen van priesterschap en verplicht celibaat: “Ik geloof dat het de Kerk niet schaadt wanneer priesters vrij zijn te kiezen of zij in een huwelijk of celibatair willen leven.”

Tegelijk gaf hij aan dat het belangrijk is om het celibaat als manier van leven te “redden”, zodat het getuigenis van het niet gehuwd zijn om Christus te kunnen navolgen, blijft bestaan.

“Voor mij is het celibaat veel waard. Want dit was de manier waarop Jezus leefde. Als priester wil ik niet slechts functionaris en beambte zijn, maar wil ik eigenlijk in zijn voetstappen treden.”

‘Synodaal proces’ verdedigd

De bisschop heeft het omstreden ‘synodale proces’ binnen de Duitse Kerk herhaaldelijk verdedigd tegen kritiek. De eerste sessie daarvan vond eind januari in zijn bisdom plaats. Bätzing werd daar verkozen tot voorzitter van de werkgroep over seksuele moraal.

Tijdens de discussies bepleitte hij dat er meer aandacht moet zijn voor inzichten uit de theologie en de menswetenschappen. De vraag was hoe te komen “tot een nieuwe evaluatie” van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht die acceptatie en steun van de Kerk zoeken, aldus de bisschop.

Intercommunie katholieken en lutheranen

Als bisschop, zei Bätzing, moet hij “serieus nemen dat de uitsluiting van vrouwen uit gewijde ambten als fundamenteel onrechtvaardig en ongepast wordt beschouwd in de omringende samenleving waar mannen en vrouwen nu al heel lang gelijke rechten verleend hebben gekregen”.

Vorig jaar gaf hij aan het eens te zijn met een oecumenische theologische werkgroep die stelde dat katholieken en lutheranen wederzijds de communie kunnen ontvangen, respectievelijk aan het Avondmaal kunnen aangaan.

‘Opstaan tegen racisme’

Tijdens de eerste persconferentie na zijn verkiezing benoemde de bisschop een aantal belangrijke taken voor de Duitse Kerk.

“Wij moeten, zoals wij tot nu toe altijd zijn geweest, zo sterk zijn in het opstaan tegen racisme en opruiing in ons land. We moeten dit samen met alle constructieve krachten doen.”

Vrijheid van godsdienst verdedigen

Bovendien moet de vrijheid van godsdienst voor alle religies in Duitsland worden verdedigd, en is de dialoog tussen christenen en “onze Joodse broeders en zusters in het geloof” bijzonder belangrijk.

Verder onderzoek naar het misbruikschandaal is voor mgr. Bätzing ook een centrale uitdaging voor de Kerk in Duitsland. Hij zei te hopen dat er snel een zo goed mogelijke oplossing komt die ook rechtvaardigheid voor de slachtoffers brengt.

In 2016 tot bisschop benoemd

Georg Bätzing werd in 1961 geboren in het plaatsje Kirchen. Na filosofie en theologie te hebben gestudeerd, werd hij in 1987 priester gewijd voor het bisdom Trier. Van 1996 tot 2010 leidde hij het seminarie van dat bisdom, waarvan hij in 2012 vicaris-generaal was.

In 2016 benoemde paus Franciscus hem tot bisschop van Limburg. Hij volgde daar Franz-Peter Tebartz-van Elst op, die opstapte na een financieel schandaal.

Binnen de Duitse bisschoppenconferentie was mgr. Bätzing hoofd van een subcomité voor interreligieuze dialoog.

Vertegenwoordiger bij de Duitse staat

In zijn nieuwe rol zal Bätzing de vergaderingen van de Duitse bisschoppen voor. Ook vertegenwoordigt hij hen bij de Duitse staat en voert hij namens hen het woord. De voorzitter is gebonden aan de beslissingen die de conferentie als geheel neemt.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency, katholisch.de

Lees meer over de Kerk in Duitsland in ons dossier Duitsland.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.