<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Invloedrijk Duits lekencomité heeft nieuwe voorzitter

Peter Doorakkers 23 november 2021
image
Irme Stetter-Karp is de nieuwe voorzitter van het ZdK, het Centraal Comité van Duitse Katholieken. Foto: Harald Oppitz- ZdK

Het zogeheten Centraal Comité van Duitse Katholieken heeft een nieuwe voorzitter: Irme Stetter-Karp werd dit weekend tot opvolger van Thomas Sternberg verkozen.

Met de 65-jarige Stetter-Karp staat er voor de tweede keer in 150 jaar een vrouw aan het roer van de invloedrijke Duitse lekenorganisatie. De verkiezing vond zaterdag plaats tijdens de algemene vergadering van het ZdK.

Gepassioneerd

Onbekend is de sociale wetenschapster in katholieke kring allesbehalve. Zo is ze vicevoorzitter van het verband van Duitse Caritas-organisaties. Ook is Stetter-Karp een van de moderatoren van de ‘Synodale Weg’, het omstreden hervormingsproces dat momenteel in de Duitse Kerk loopt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Stetter-Karp zei “gepassioneerd” te willen “vechten voor hervormingen” in de Kerk. De Synodale Weg is voor haar een onmisbaar middel om “vijftig jaar hervormingsachterstand” weg te werken.

‘Erkenning van diversiteit’

Naar haar idee is de Kerk soms “diep vermoeiend met haar aanhoudende mannelijke kliekjesvorming, om niet spreken van de koppigheid en machtsverdwazing”. Zelf zegt ze te staan voor een “diaconale Kerk, de erkenning van mensenrechten en de erkenning van diversiteit”.

Tegelijk riep ze de ZdK-leden om zich “niet te laten verteren” door het binnenkerkelijk debat en niet “nog verder naar de zijlijn te bewegen”. Ze wees op de verhuizing van het ZdK-hoofdkwartier naar Berlijn, eerder dit jaar: die laat volgens haar het verlangen van de organisatie zien om haar politieke aanwezigheid in de Duitse hoofdstad te versterken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wakker liggen

Haar voorganger Thomas Sternberg sprak de vergadering vrijdag toe. Hij constateerde dat er een “gewoonweg zwak bewustzijn van onze politieke positionering en bijdrages aan discussies” is. Maar wat hem meer zorgen baart, is “een wijdverbreid verlies onder het publiek van het zoeken naar vertroosting in het geloof” tijdens de coronapandemie.

Als het in de pandemie alleen over katholieken gaat “met betrekking tot de zaak van de erediensten voor ons als sociale groep, hoe belangrijk dat ook is”, dan zou men daar wat hem betreft wakker van moeten liggen.

Bronnen: Katholische Nachrichten-Agentur

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.