<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Kasper waarschuwt voor groeiend onbegrip tussen Kerk in Duitsland en Vaticaan

Peter Doorakkers 25 oktober 2021
image
Archiefbeeld: kardinaal Walter Kasper op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS Photo - Tony Gentile, Reuters

Volgens de Duitse oud-curiekardinaal Walter Kasper neemt het onbegrip tussen het Vaticaan en de Kerk in Duitsland over de ‘Synodale Weg’ toe. Intussen is de eigenlijke aanleiding voor die hervormingsdebatten volgens hem verknoopt geraakt met een agenda die op enkele punten de “fundamenten van de katholieke identiteit” dreigt te raken.

In het tijdschrift Herder Korrespondenz schrijft hij over het wederzijds onbegrip: “Mensen luisteren niet langer naar elkaar en vervolgens begrijpen ze elkaar niet.” Het ontbreekt in Rome volgens Kasper aan Duitse theologen en priesters die zouden kunnen bemiddelen.

Verknoopt met interne agenda

De spanningen vloeien voort uit de ‘Synodale Weg’, de serie debatten over hervorming die momenteel binnen de Duitse Kerk gaande is. De verwerking van het misbruikschandaal en het herstel van het vertrouwen in de Kerk vormden daarvoor de aanleiding. De vertrouwenscrisis kwam bijvoorbeeld ook ter sprake tijdens het bezoek dat de Duitse president Frank-Walter Steinmeier vandaag aan de paus bracht.

Maar volgens Kasper is eigenlijke aanleiding “gelinkt aan en nagenoeg samengebonden” met een interne kerkelijke hervormingsagenda die op sommige punten aan de “fundamenten van de katholieke identiteit” raakt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Maak de Kerk niet protestant’

Kasper lijkt daarmee aan te sluiten bij kritiek van bisschop Bertram Meier van Augsburg. Na de recente bijeenkomst van de algemene vergadering van de Synodale Weg waarschuwde hij voor pogingen om aan het gewijde ambt te morrelen.

“Als we een Kerk zonder de sacramentele bediening willen, zullen we haar de nek breken”, aldus Meier, die God vroeg om zo’n “zelf opgelegd afstand nemen van bisschoppen, priesters en diakens” te voorkomen.

“We moeten niet allemaal gaan slapen, weer wakker worden en verbijsterd in onze ogen wrijven omdat de katholieke Kerk zichzelf op de Synodale Weg veranderd heeft in een feitelijk protestantse lokale Kerk.”

Geen angst voor schisma

Kasper op zijn beurt merkt op dat “velen de indruk hebben dat Duitsland de orbis catholicus (de katholieke wereld, red.) wil verlaten of die naar zijn eigen Duitse weg wil buigen.” De vrees die bij sommigen leeft voor een schisma – een formele kerkscheuring – deelt hij echter niet: Kasper noemt die een “spook”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Wel moet de Kerk in Duitsland volgens hem haar plek in de wereldwijde Kerk herontdekken. Die wereldkerk leeft enerzijds van de lokale Kerken in individuele landen, maar tegelijk leven de lokale Kerken in en van de wereldwijde Kerk, schrijft hij. Daarom moeten de huidige spanningen opgelost worden, en vruchtbaar gemaakt worden voor beide kanten.

Voorzichtig met oordeel

In juni liet de oud-voorzitter van de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Eenheid onder de Christenen zich ook al kritisch uit over de Synodale Weg.

“Ik maak me grote zorgen, maar ik ben voorzichtig met het formuleren van een definitief algemeen oordeel”, zei hij toen. Hij wees er onder meer op dat er nog geen definitieve resoluties uit het proces zijn voortgekomen; die komen er op zijn vroegst begin 2022.

Verdeeldheid

Wel zei hij zich gezien de verschillende meningen en de “duidelijke verdeeldheid van de Duitse bisschoppen” moeilijk voor te kunnen stellen “hoe dit alles onder een gemeenschappelijke noemer kan worden gebracht”.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.