<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Kerk voor veel Duitse jongeren ‘irrelevant’

KNA 10 juni 2020
image
Foto: Priscilla Du Preez - unsplash.com

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de Kerk voor veel Duitse jongeren onbelangrijk is. Zij beschouwen de Kerk niet als een gesprekspartner voor belangrijke levensvragen.

“Vooral de antwoorden van jongeren onder de 18 tonen aan dat de Kerk haar best moest doen om nog gezien te worden als een relevant instituut”, zeggen de onderzoekers van de studie die maandag werd gepubliceerd.

Het Duitse bisdom Mainz had opdracht gegeven voor het onderzoek onder jongeren. Bisschop Peter Kohlgraf zei in een reactie op de resultaten dat de Kerk beter na moet denken over wat zij jonge mensen te bieden heeft.

Ontnuchterende resultaten

Van alle deelnemende jongeren onder de achttien ziet slechts negen procent de Kerk als een mogelijke gesprekspartner voor levensvragen, 41 procent vindt dat de Kerk daar nog wel deels een rol in kan spelen.

“Maar voor bijna de helft (47,8 procent) is de Kerk irrelevant als het aankomt op levensvragen”, staat in de onderzoeksresultaten. De onderzoekers omschreven de resultaten als “ontnuchterend”.

Ongeschikt als gesprekspartner

Zo’n 1100 jongeren namen tussen september 2019 en januari van dit jaar deel aan de online enquête. Van de deelnemers was 42 procent jonger dan 21 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf jongeren (19,3 procent) de Kerk zonder meer zien als een plek voor het bespreken van levensvragen over relaties, hun toekomstige carrière, de druk om te presteren, time management en zorgen over de toekomst.

De meerderheid van de Duitse jongeren (48,7 procent) ziet de Kerk “enkel in bepaalde mate en voor bepaalde onderwerpen” als een gesprekspartner. Alle anderen beschouwen de Kerk als irrelevant of ongeschikt. Dat komt neer op bijna een derde van alle ondervraagde jongeren (31,6 procent).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.