<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Kerkleiders Duitsland staan stil bij 60 jaar Berlijnse Muur

KNA 13 augustus 2021
image
Resten van de Berlijnse Muur. Op 13 augustus 1961 werd begonnen aan de bouw ervan. Foto: Morgana Bartolomei - unsplash.com

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat begonnen werd met de bouw van de Berlijnse Muur. Duitse kerkleiders noemen het een zwarte dag in de geschiedenis, met actuele echo’s.

De Berlijnse aartsbisschop Heiner Koch noemde mensen die stierven in een poging over de Muur te komen een toonbeeld van strijd tegen onderdrukking en onrecht. “Ondanks het gevoel van onmacht hebben al deze mensen niet gecapituleerd”, zei hij.

Prikkeldraad

Thomas Sternberg, voorzitter van de belangrijkste katholieke lekenorganisatie ZdK, zei dat het een zwarte dag in de geschiedenis was.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het was een zondag die ontheiligd werd toen DDR-troepen het prikkeldraad uitrolden. Vriendschappen en familierelaties werden verbroken. Uit de straatblokkades in Berlijn kwam een ​​muur tevoorschijn die voor de eeuwigheid leek te zijn gebouwd”, zei hij. Dat het met de vreedzame revolutie in Oost-Duitsland in 1989 anders liep, stemt hem tot op de dag van vandaag dankbaar, voegde Sternberg eraan toe.

Zwaarbewaakte grens

Het was op 13 augustus 1961 dat de Oost-Duitse regering begon met de bouw van wat de Berlijnse Muur werd, die ook deel uitmaakte van een meer dan 1000 kilometer lange zwaarbewaakte grens die Oost-Duitsland hermetisch afsloot van West-Duitsland. Veel Oost-Duitsers lieten het leven bij een poging deze barrière te overwinnen. Alleen al bij de Berlijnse Muur zijn tussen 1961 en 1989 minstens 140 mensen omgekomen.

Aartsbisschop Koch benadrukte dat het gevoel van onmacht destijds, actuele echo’s kent. “Dat wat volgde op de terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan, waardoor dat land aan de Taliban werd overgelaten, is een sprekend voorbeeld, net als de vluchtelingen die in boten in de Middellandse Zee ronddrijven en de lijken van degenen die op de vlucht zijn en die aanspoelen op de kusten”, zei hij.

Herdenkingsdienst

De aartsbisschop woont vandaag een herdenkingsdienst bij in de Berlijnse Verzoeningskapel en zal daarbij spreken over verzoening. Ook de protestantse bisschop Christian Stäblein zal aan de dienst deelnemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.