fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Klimaatactivisten houden demonstratie in Keulse Dom

KNA 7 januari 2022
image
Activisten van Extinction Rebellion in het gangpad van de Dom in Keulen. Foto: Extinction Rebellion

Activisten van de klimaatbeschermingsgroep Extinction Rebellion hebben voorafgaand aan een drukbezochte Driekoningen-viering een demonstratie gehouden in de Dom van Keulen.

In de kerk gebruikten de demonstranten een luidspreker om te protesteren tegen de vernietiging van het milieu en de ontoereikende betrokkenheid van de politieke sector en de Kerk.

Sommige leden van de groep gingen in het middenpad van Duitslands grootste kathedraal liggen om ‘dood te spelen’. Nadat er geen gehoor was gegeven aan de oproepen om te vertrekken, begonnen medewerkers van de kathedraal de demonstranten te verwijderen.

Oproep van de paus

De demonstranten zeiden dat hun actie was gebaseerd op een oproep van paus Franciscus, die in 2019 openlijk kritiek uitte op het feit dat klimaatbeschermingsdoelen niet worden gehaald.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We kunnen dit niet langer toestaan!”, citeerden de demonstranten de paus. “Er is geen tijd te verliezen. De menselijke familie als geheel is in gevaar.” De demonstranten voegden eraan toe: “Wij doen een beroep op de besluitvormers in de Kerk: Voer de boodschap van paus Franciscus uit.”

Kerkelijke betrokkenheid bij kolenmijnen

De activisten bekritiseerden ook de betrokkenheid van de katholieke Kerk bij de verwoesting van dorpen in bruinkoolwinningsgebieden in West-Duitsland. Met kerkelijke toestemming werden onder meer kerkgebouwen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe kolenmijnen.