<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Krant: Bätzing promoveerde van seksueel wangedrag beschuldigde priester

KN Redactie 27 mei 2022
image
Mgr. Georg Bätzing in 2021. De bisschop ligt onder vuur vanwege de promotie die hij een in het verleden van wangedrag betichte priester gaf. Foto: CNS - Harald Oppitz, KNA

Bisschop Georg Bätzing van het Duitse Limburg ligt onder vuur. De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie gaf een in het verleden van seksueel wangedrag beschuldigde priester een promotie.

Dat schrijft Christ und Welt, een bijlage van de weekkrant Die Zeit. Het bisdom Limburg heeft het bericht bevestigd.

Volgens de krant werd de man benoemd tot deken in het bisdom Limburg, onder voorwaarde dat hij “besef en berouw” toonde over wat er gebeurd was. Bätzing had de priester eerder berispt omdat twee vrouwen zeiden dat hij hen lastig had gevallen.

Beschuldiging

In het ene geval ging het volgens Christ und Welt om een predikante. Zij beschuldigde de priester ervan haar in 2000, tijdens haar opleiding, verbaal en fysiek seksueel lastig te hebben gevallen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens een woordvoerder van het bisdom vond Bätzing de beschuldigingen geloofwaardig en heeft hij de priester ermee geconfronteerd.

De tweede beschuldiging werd geuit door een parochiemedewerkster die met Christ und Welt sprak. Zij vertelde de krant tijdens haar opleiding in 2006 en 2007 lastig te zijn gevallen.

‘Formele reprimande’

Nadat hij in 2016 bisdom van Limburg werd, luisterde Bätzing volgens de woordvoerder naar het verhaal van beide vrouwen. Hij gaf de priester “een formele reprimande”, die “een berisping en geen strafmaatregel is”.

Later benoemde hij de man op voordracht van anderen tot deken van een van de elf districten binnen het bisdom. Daarmee werd de priester een regionale vertegenwoordiger van de bisschop.

Kritische e-mail

De betrokken predikante, die anoniem wil blijven, bekritiseerde dat besluit in een e-mail aan Bätzing.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Hoe kunnen een echte verwerking van misdaden uit verleden en een vertrek uit verwoestende en sinistere structuren plaatsvinden, als de daders uit het verleden niet alleen niet gesuspendeerd, maar zelfs gepromoveerd worden?”, schrijft ze volgens Christ und Welt. “Vanuit een moreel gezichtspunt kan ik dit besluit dus niet begrijpen.”

Binnenkerkelijke kritiek

Het besluit is Bätzing ook op binnenkerkelijke kritiek komen te staan. Voorzitster Irme Stetter-Karp van lekencomité ZdK en bisschop Gebhard Fürst van Rottenburg-Stuttgart zeiden geïrriteerd te zijn.

Fürst ging zover te zeggen dat hoewel hij de zaak niet kende, hij in een soortgelijk geval nooit tot promotie zou hebben besloten.

Reactie Bätzing

Bätzing op zijn beurt zei in een interview met persbureau KNA dat hij de situatie nu heel anders zou aanpakken. Zo zou hij nu advies vragen aan de adviesraad van misbruikslachtoffers in zijn bisdom.

Hij zei in de jaren sinds het besluit veel geleerd te hebben over hoe complex dit soort situaties is. “Dit gaat niet over strafbaarheid of niet. Dit gaat over kwetsbaarheid en een conflict dat ongelooflijk diep gaat.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het besluit zelf is echter gemaakt “en ik moet ermee leven”, aldus Bätzing. Het soort wangedrag is “een absolute no-go”.

‘Niet enkel ik’ nam het besluit

Naar eigen zeggen sprak hij met iedereen die bij beide voorvallen betrokken was, die lang voordat hij bisschop van Limburg werd, plaatsvonden.

De vraag die voorlag, was: “Kan ik een staflid dat een reprimande ontving voor daden die lang geleden plaatsvonden, voor altijd buitensluiten?”

De priester werd volgens Bätzing voorgedragen door een grote meerderheid van de pastorale beroepskrachten in zijn district. Daarna zou volgens hem een commissie – “dat betekent, niet enkel ik en niet alleen priesters” – de promotie hebben goedgekeurd.

https://www.kn.nl/donaties/

Hij zou een van de vrouwen, de parochiemedewerkster, over het besluit hebben geïnformeerd en zei te snappen dat zij het niet kon begrijpen.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.