fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Man neemt juridische stappen tegen emeritus-paus

KN Redactie 23 juni 2022
image
Paus Benedictus XVI tijdens de laatste algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein voor hij aftrad. Foto: CNS - Paul Haring

Een Duitse man neemt juridische stappen tegen emeritus-paus Benedictus XVI. De procedure houdt verband met het misbruikschandaal in het aartsbisdom München en Freising, waar Benedictus van 1977 tot 1982 aartsbisschop was.

De man zegt misbruikt te zijn door priester Peter H. Die werd na een veroordeling wegens misbruik van het bisdom Essen naar München gestuurd voor psychologische behandeling. Het aartsbisdom gaf hem kort daarop een aanstelling een parochie, waar H. opnieuw in de fout ging.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 1986 bevond een burgerlijke rechter H. schuldig aan het misbruiken van verschillende jongens – hij kreeg een voorwaardelijke straf. Toch werd hij ook hierna in het pastoraat aangesteld. In 2010 werd H. van zijn taken ontheven; deze maand werd hij op eigen verzoek uit het priesterambt gezet.

Ratzinger verantwoordelijk?

Volgens de klager wist Ratzinger van H.’s verleden en was hij verantwoordelijk voor de eerste pastorale aanstelling die de priester desondanks in het aartsbisdom kreeg.

De juridische procedure moet nu vaststellen of Ratzinger persoonlijk deels schuld heeft aan het misbruikschandaal in München en Freising. De advocaat van de klager wil ook dat Ratzinger de schade compenseert die zijn cliënt geleden zegt te hebben.

Vergadering

De voormalige paus heeft steeds ontkend persoonlijk op de hoogte te zijn geweest van H.’s verleden.

Ook stelt hij niet persoonlijk betrokken te zijn geweest bij het besluit om de priester toch in een parochie aan te stellen. Tijdens een vergadering over H. in 1980 zou enkel zijn besloten hem in München op te vangen voor psychische zorg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De advocaat van de klager baseert de procedure op een kerkrechtelijk decreet over de zaak-H. uit 2016, en het ‘misbruikrapport’ over het aartsbisdom dat eerder dit jaar verscheen.

Uit het decreet volgt volgens de advocaat dat de kerkelijke leiding in München zijn plicht in dezen verzuimd heeft. Uit het misbruikrapport volgt volgens hem dat een aantal aartsbisschoppen in München deels persoonlijk verantwoordelijkheid dragen voor een aantal misbruikzaken.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur