<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Marx ‘verrast’ over besluit van de paus, ‘moet alles eerst verwerken’

KN Redactie 11 juni 2021
image
Kardinaal Reinhard Marx Foto: CNS photo - Norbert Neetz, KNA

“Terugkeren naar de normale gang van zaken” zit er voor kardinaal Marx niet in, zo laat hij weten in reactie op de weigering van paus Franciscus om zijn ontslag te aanvaarden. Voor hem persoonlijk of voor het aartsbisdom kan dit niet de juiste weg zijn, stelt hij.

“Het antwoord van de Heilige Vader verraste me”, zegt kardinaal Reinhard Marx. “Ik had er niet op gerekend dat hij zo snel zou reageren, en ik had ook niet verwacht dat hij zou besluiten om mij door te laten gaan als aartsbisschop van München en Freising.”

‘Broederlijke toon’

Marx zegt dat hij ontroerd is door de uitvoerigheid en de “zeer broederlijke toon van zijn brief. Ik voel hoe hij mijn verzoek heel goed begreep en accepteerde. Het is met gehoorzaamheid dat ik zijn beslissing accepteer, zoals ik hem beloofd heb.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De kardinaal van München houdt vol dat hij met betrekking tot de behandeling van seksueel misbruik in de katholieke Kerk zowel een persoonlijke verantwoordelijkheid als een “institutionele verantwoordelijkheid” moet dragen. Dit geldt “vooral met het oog op de slachtoffers, met wiens perspectieven sterker rekening moet worden gehouden.”

Later, op weg naar een kerkviering, vertelde Marx journalisten dat hij “dit alles eerst moest verwerken”.

Positieve reacties

Het besluit van paus Franciscus om kardinaal Reinhard Marx aan te houden als aartsbisschop van München en Freising, leidde in Duitsland tot overwegend positieve reacties.

Bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, sprak zijn opluchting uit bij het nieuws. Bätzing en Marx hebben vele jaren nauw contact gehad, vanaf de tijd dat Marx het bisdom Trier leidde en Bätzing daar hoofd van het seminarie was. Via een woordvoerder laat Bätzing weten blij te zijn met de voortzetting van de samenwerking.

‘Duidelijk standpunt’

Thomas Sternberg, voorzitter van de katholieke lekenkoepelorganisatie ZdK, spreekt van een “krachtige brief” van Franciscus die “een duidelijk standpunt” laat zien. De paus kon niet duidelijker zeggen “dat hij dringend zijn hervormingsgezinde en hervormingsvriendelijke broeders nodig heeft”, aldus Sternberg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Franciscus had, zegt Sternberg, de analyse van de huidige crisis door de kardinaal volledig bevestigd en tegelijkertijd zijn vertrouwen in Marx uitgesproken.

‘Nederig verdergaan’

De Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich gebruikt de term “fantastisch” om de pauselijke brief te beschrijven. In een reactie aan persbureau KNA stelt Hollerich dat de paus daarmee “de Kerk vertelt hoe ze met misbruik zou moeten omgaan: niet verdoezelen, niet vergeven, de vuiligheid die het misbruik is bestrijden, en nederig verdergaan op het pad naar de toekomst.”

Hollerich zegt dat hij “diep bezorgd” was geweest over het ontslagverzoek van Marx. Als zijn voorganger als voorzitter van COMECE van de bisschoppencommissie van de Europese Unie was Marx “een man die ik zeer waardeer en van wie ik veel heb geleerd”.

Teleurstelling bij misbruikslachtoffers

Kritiek op het besluit van de paus klonk er echter ook, met name uit de hoek van slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Matthias Katsch, woordvoerder van een Duitse slachtoffervereniging, vond dat de paus met zijn beslissing de impact van het ontslagaanbod van Marx had weggenomen.

Ook stelde Katsch dat de paus de kerkelijke verantwoordelijkheid voor het toedekken van misbruik probeerde te bagatelliseren door te stellen dat het toen “andere tijden” waren geweest. Er was volgens hem weinig meer over van het radicaal nieuwe begin dat kardinaal Marx met zijn ontslagverzoek had gemaakt.

(Bron: KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.