fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Nieuwe CDU-voorzitter is praktiserende katholiek; ‘C voor christelijk, niet voor conservatief’

KN Redactie 19 januari 2021
image
Armin Laschet op een partijbijeenkomst van de CDU in 2018. Foto: Olaf Kosinsky (kosinsky.eu) - Wikimedia Commons

Met een nipte meerderheid werd afgelopen zaterdag Armin Laschet gekozen tot partijleider van de christendemocratische CDU.

Laschet geldt als een gematigde kandidaat met ruime politieke ervaring; eerder was hij Europarlementariër en lid van de Duitse Bondsdag. Sinds 2017 is hij minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Opvolger Merkel

Nu hij op een digitaal partijcongres in de tweede ronde werd gekozen tot partijleider, geldt hij als belangrijke kandidaat om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier na de verkiezingen in september. Dit is echter nog niet zeker: pas in het voorjaar kiezen de Duitse christendemocraten hun kandidaat voor het kanselierschap.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geen ‘Taufschein-Katholik’

De keuze voor de praktiserende katholiek Laschet werd toegejuicht door de voorzitter van de invloedrijke Duitse lekenorganisatie ZdK, Thomas Sternberg.

Laschet is volgens Sternberg alles behalve een “Taufschein-Katholik”, ofwel een onverschillige geboortekatholiek of cultuurkatholiek, maar juist iemand die inhoud wil geven aan de christelijke identiteit van de CDU.

Vluchtelingenbeleid

In het verleden heeft Laschet eens in een interview gezegd “dat de ‘C’ precies niet staat voor conservatief, maar voor de christelijke opdracht die moet worden uitgevoerd”.

“Je bent ofwel katholiek ofwel nationalist, beide is onmogelijk”

Sternberg, tevens CDU-lid, zei te hopen dat dit zich vooral zou uiten in een humaan vluchtelingenbeleid, en een “heldere stellingname” tegen de rechts-populistische AfD.  “Voor een gelovige katholiek is nationalisme absoluut onacceptabel”, aldus Sternberg. “Je bent ofwel katholiek – dat wil zeggen alomvattend, lid van een wereldkerk die geen landsgrenzen kent – ofwel nationalist. Beide is onmogelijk.”

Minder uitgesproken

Ook de twee andere kandidaten die in de race waren voor de CDU-leiding, Friedrich Merz en Norbert Röttgen, zijn katholiek, maar zij hebben niet zo’n uitgesproken katholiek profiel als Laschet. Voordat hij zijn carrière in de politiek begon, was Laschet hoofdredacteur van een katholieke kerkkrant en later lid van de ZdK, de overkoepelende organisatie van katholieke leken.

(Bronnen: KNA, domradio.de, NOS)

https://www.kn.nl/abonnementen/