<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

‘Onaanvaardbaar’: Duitse Kerken veroordelen bestorming Rijksdag

KNA 2 september 2020
image
Demonstranten op de trappen van de Rijksdag, tijdens de demonstratie afgelopen zaterdag. Foto: CNS Photo - Christian Mang, Reuters

De Kerken in Duitsland hebben zaterdag de poging van een aantal demonstranten om het Rijksdaggebouw in Berlijn te bestormen, scherp veroordeeld.

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, toonde zich geschokt over het gedrag van de demonstranten. Zij namen deel aan een demonstratie tegen het regeringsbeleid om de coronapandemie in te dammen.

‘Onaanvaardbare taferelen’

“De fundamentele rechten op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering en demonstratie staan ​​buiten kijf. Maar de taferelen voor de Duitse Bondsdag zijn onaanvaardbaar”, zei hij. Dergelijke “excessen” mogen niet meer voorkomen.

‘Eigenaardige alliantie’

Bisschop Franz-Josef Overbeck van Essen noemde de demonstranten “eigenaardige alliantie van rechtsextremisten, anti-vaccinatie-aanhangers en aanhangers van samenzweringsideologieën”.

Hij zei dat de groep erop gericht was “de symbolen van onze democratie te beschadigen”. Dat, voegde hij toe, is onaanvaardbaar.

‘Democratie verdedigd’

Hij bedankte “alle veiligheidsmensen die standvastig waren in een situatie die voor hen persoonlijk gevaarlijk was en die onze democratie op voorbeeldige wijze verdedigden”.

https://www.

Volgens Overbeck moeten christenen een duidelijk standpunt innemen – vooral als Joden in Duitsland opnieuw worden “blootgesteld aan openlijk antisemitisme”.

In de marge

Een groep demonstranten die zich in de marge van de grote betoging bevond, doorbrak barrières bij de Rijksdag en was de trappen van het parlement opgegaan. Sommigen van hen zwaaiden met de zwart-wit-rode vlag die als symbool van rechtsextremisten wordt beschouwd.

‘Antidemocratische symbolen’

De grootste protestantse Kerk, de EKD, riep alle democraten op om samen te staan ​​in een tijd “waarin demonstraties van rechtse populisten en complottheoretici worden geïnstrumentaliseerd en openlijk antidemocratische symbolen worden getoond voor ons parlementsgebouw”.

Veroordeling

Ook de Centrale Raad van Moslims en de Centrale Raad voor Joden veroordeelden het incident.

“Rechtse en extreemrechtse groeperingen” hadden zich vanaf het begin onder de demonstranten gemengd, zei voorzitter Josef Schuster van de Centrale Raad voor Joden.

‘Complottheorieën met antisemitische tendens’

Hij waarschuwde voor een toename van antisemitisme: “Maandenlang worden complottheorieën met een basale antisemitische tendens opzettelijk aangewakkerd in het coronadebat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.