<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Ook Duitse Kerk financieel getroffen door coronacrisis

KNA 11 juni 2020
image
Een vrouw bidt in de afgezette kathedraal van Keulen op 15 maart van dit jaar. Foto: CNS Photo - Thilo Schmuelgen, Reuters

Na eerder de Nederlandse en de Franse Kerk, meldt nu ook de Duitse Kerk veel geld mis te lopen door de coronacrisis. De eerste bisdommen en kerkelijke hulporganisaties laten weten dat de donaties flink zijn afgenomen.

De grootste impact binnen de Duitse Kerk werd gemeld door katholieke hulporganisatie Misereor, die de inkomsten van de jaarlijkse vastenactie zag slinken van 10 miljoen euro vorig jaar tot 6 miljoen dit jaar.

Gesloten

Normaal collecteert de organisatie tijdens parochievieringen. Aangezien de sluiting van de kerken ongeveer samenviel met de Vastentijd, liepen de inkomsten flink terug. Hoewel er verschillende oproepen gedaan werden om online te doneren, bleven de giften achter.

Minder kerkbelasting

Ook de eerste bisdommen melden tekorten op de begroting. Het bisdom Mainz liet weten waarschijnlijk 50 miljoen euro minder kerkbelasting te gaan ontvangen in 2020 door de pandemie. Dat is ongeveer 20% minder dan afgelopen jaar.

De kerkbelasting is afhankelijk van het inkomen van de gelovigen in Duitsland. Aangezien de gezondheidscrisis een negatieve invloed heeft op de arbeidsmarkt, betekent een vermindering van inkomen en mensen met een inkomen automatisch een vermindering van de kerkbelasting.

Normaal gesproken ontvangt het bisdom Mainz rond 230 miljoen euro per jaar aan kerkbelasting.

Tijdelijke sluiting instellingen

Daarbij heeft de Kerk in Duitsland minder inkomsten gehad uit conferentiecentra en ouderbijdragen voor school en kinderopvang door de tijdelijke sluiting van deze instellingen.

Bezuiniging

Het bisdom Würzburg verwacht ook een daling in inkomen. Bisschop Franz Jung heeft aangekondigd niet alle vacatures die open staan te kunnen invullen. Hij verwacht een daling in de kerkbelasting van een “kleine tweecijferige miljoenensom”. De bisschop had voor de crisis reeds een bezuiniging aangekondigd. De budgetten zijn nu bevroren.

De twee bisdommen tellen elk ongeveer 700.000 katholieken, een gemiddelde grootte voor een Duitse bisdom.

Frankrijk: rode cijfers

De Kerk in Frankrijk schat tijdens de lockdown tussen de 40 en 50 miljoen euro te zijn misgelopen aan collectegeld en donaties. Een groeiend aantal bisdommen schrijft rode cijfers.

Nederland: extra actie Kerkbalans

In Nederland is Kerkbalans is een extra actie gestart om geld op te halen voor de kerken. Ook in ons land liepen zij door de coronamaatregelen collectegeld mis, terwijl de kosten doorliepen.

Uit een peiling van Katholiek Nieuwsblad bleek eerder al dat de coronacrisis een zware financiële wissel trekt op parochies.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.