<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Ophef over antisemitische sculptuur in middeleeuwse kerk

KNA 16 juni 2020
image
Judensau-afbeelding op een kerkgevel in Wittenberg Foto: Wikimedia Commons - publiek domein

In Duitsland is discussie ontstaan ​​over een antisemitisch middeleeuws reliëf in de kerk van de protestantse gemeente in Calbe in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt.

Het reliëf is een van de 14 waterspuwerachtige sculpturen die zijn verwijderd voor renovatie uit het interieur van de Sint-Stephanikerk. De monumentbeschermingsautoriteit wil het beeld – een zogenoemde ‘Judensau’ (‘Jodenzeug’), die een jood voorstelt die het achterwerk van een varken kust – opnieuw bevestigen om de kerk in haar oorspronkelijke middeleeuwse staat te herstellen. De kerkelijke gemeente wil het echter niet terug, zo meldde de krant Bild maandag.

‘Onaanvaardbaar’

Het beeld heeft een “vreselijke boodschap” en was “onaanvaardbaar” voor de gemeente, vertelde dominee Juergen Kohtz aan de krant. Het zal terugkeren naar zijn oorspronkelijke positie “maar als teken van onze schaamte zullen we het verbergen.” Het werk is “niet langer de boodschap die wij als christenen aan de wereld willen geven”.

Felix Klein, commissaris voor antisemitisme van de federale regering, uitte ook kritiek. “Het terugplaatsen van het Judensau-reliëf tegen de wil van de kerkgemeenschap is voor mij volkomen onbegrijpelijk”, zei hij.

Rechtszaak

De zaak volgt op een landelijk debat over een andere ‘Judensau’-afbeelding in de stad Wittenberg die momenteel wordt behandeld door het Federale Hof van Justitie.

Eerder had een hogere regionale rechtbank in Naumburg een klacht van een joodse man afgewezen die eiste dat de middeleeuwse sculptuur van de gevel van de kerk van Wittenberg zou worden verwijderd omdat het een belediging voor joden was. De man ging in beroep tegen de uitspraak bij het Federale Hof.

Verspreiding

Er zijn vergelijkbare sculpturen in ongeveer 30 protestantse en katholieke kerken in Duitsland, ook prominente kerken zoals de Dom van Keulen. Ook in enkele buurlanden komen de antisemitische afbeeldingen voor, waaronder in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot, België.

image
Verspreiding van Judensau-afbeeldingen in Duitsland en omringende landen. Illustratie: Lencer/Wikimedia Commons

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.