fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Opnieuw gekibbel tussen Duitse theologen en het Vaticaan over intercommunie

Katholische Nachrichten-Agentur 27 januari 2021
image
Kardinaal Kurt Koch, voorzitter voorzitter van de Pauselijke Raad ter bevordering van de christelijke eenheid, is verbaasd over de stijl en toon van de onlangs gepubliceerde verklaring van de Duitse oecumenische werkgroep OeAK. Foto: CNS photo - Stefano Spazi

De Duitse oecumenische werkgroep van protestantse en katholieke theologen heeft het Vaticaan onaangenaam verrast met hun nieuwe verklaring dat ze bij hun standpunt over intercommunie blijven. De wederzijdse kritiek is niet mals.

“Ik ben verbaasd over de stijl en toon van de verklaring”, zo zegt kardinaal Kurt Koch, die verantwoordelijk is voor oecumenische betrekkingen bij het Vaticaan, in een reactie aan persbureau KNA.

Verklaringen

Afgelopen zondag heeft de oecumenische werkgroep van protestantse en katholieke theologen in Duitsland (OeAK) een 25-pagina tellende verklaring openbaar gemaakt waarin staat dat hun standpunt onveranderd blijft: het is aan de gelovigen zelf om op basis van hun geweten te beslissen om deel te nemen aan vieringen van de andere denominatie; de katholieke eucharistie of het protestantse avondmaal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Vaticaan had over dit standpunt in een brief – vergezeld met theologische bijlage – in september 2020 kritiek geuit. De Congregatie voor de Geloofsleer schreef toen dat de huidige verschillen in opvatting over eucharistie en priesterschap intercommunie onmogelijk maken.

Verdere gesprekken

De Duitse theologen formuleren in hun nieuwe verklaring scherpe kritiek op de opmerkingen vanuit Rome. “Om de maaltijd van verzoening in Christus te vieren in niet-verzoening, spreekt de boodschap van Jezus tegen en vertekent de betekenis van de eucharistie”, stelt de OeAK.

Ook vindt de OeAK de Vaticaanse argumentatie moeilijk te doorgronden, omdat die gebukt gaat onder “een kronkelende gedachtegang met vele aannames en glibberige vergelijkingen”.

Timing

Kardinaal Koch reageert geërgerd op het verweer van de OeAK, en zegt zich af te vragen “hoe serieus de auteurs van de verklaring werkelijk menen dat ze bereid zijn verdere gesprekken te voeren”. Koch verwijt de theologen dat hun verklaring “niet teruggekoppeld was naar de concrete kerkelijke realiteit”. Verrassend, vindt hij “aangezien de OeAK herhaaldelijk het primaat van de praktijk aanroept, maar er grotendeels niet naar leeft”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Verder had Koch kritiek op de timing van de verklaring. In februari staat immers een plenaire vergadering van de Duitse bisschoppenconferentie gepland waarin de reactie van de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, aan het Vaticaan zal worden voorbereid.

Verder onderzoek

Ondanks hun scherpe kritiek benadrukken de theologen dat ze voornemens zijn om de door het Vaticaan aangedragen bezwaren verder te onderzoeken.

Bronnen melden dat er voorstellen zijn voor een expertmeeting met katholieke, protestantse en orthodoxe theologen en voor een internationale conferentie in Rome.