<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Paus ontvangt 6000 keer ondertekend ‘alternatief plan’ voor Synodale Weg

KN Redactie 6 januari 2022
image
De tweede bijeenkomst van de Synodale Weg vond eind september plaats. Paus Franciscus ontving gisteren een document met kritiek op het hervormingsproject. Foto: CNS Photo - Julia Steinbrecht, KNA

Paus Franciscus heeft een ‘hervormingsmanifest’ ontvangen met kritiek op de Synodale Weg in Duitsland. Ondertekenaars van het manifest vrezen een beschadigde eenheid binnen de Kerk.

“De vreugde van het Evangelie raakt verloren in het gebekvecht van politieke groeperingen”, luidt de boodschap van het pamflet dat paus Franciscus gisteren ontving tijdens de algemene audiëntie in het Vaticaan. Het document werd hem aangeboden door afgevaardigden van Neuer Anfang (Nieuw Begin), een Duitse beweging.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens een lid van de groep is het document rechtstreeks aan de paus aangeboden omdat het niet geaccepteerd zou worden door de leden van de Synodale Weg in Duitsland.

Alternatief plan

Het 5832 keer ondertekende manifest biedt een “alternatief plan voor de Kerk in Duitsland”. Het document is kritisch tegenover de Synodale Weg, die geen echte hervormingen zou bieden. “De Synodale Weg focust op de uiterlijke structuur en is blind voor het hart van de crisis. Het schaadt de vrede in de congregaties, schaadt de Kerk en maakt de weg naar een schisma vrij.”

Het pamflet bevat negen aandachtspunten, waaronder de legitimiteit van de Synodale Weg, eenheid in de Kerk, macht en misbruik. Volgens het schrijfsel komt de Synodale Weg neer op een “zelf-secularisering van de Kerk”, zoals Bernhard Meuser het tegen KNA uitdrukt. Meuser, uitgever van beroep, is samen met Martin Brüske, theoloog aan de universiteit van Aarau in Zwitserland, initiatiefnemer van het manifest.

Geen Kerk van functionarissen

Ook staat er een aantal voorstellen in het document. Hervormingen moeten plaatsvinden in eenheid met de universele Kerk, nationale initiatieven zoals de Synodale Weg moeten vermeden worden en macht moet binnen de Kerk dienend, legitiem en transparant zijn. “Er is ook machtsmisbruik binnen de Kerk”, erkent het pamflet, maar “een Kerk van functionarissen” is niet de oplossing.

Daarnaast pleit het manifest ervoor het sacramentele karakter van de Kerk en het verschil tussen leken en priesters te behouden. Vrouwen moeten op hun waarde geschat worden, maar hun uitsluiting van het priesterschap is geen discriminatie. Ook steunt het document de status aparte van het huwelijk als sacrament en pleit het tegen het zegenen van homokoppels.

Hervormingsproject

De Synodale Weg is een hervormingsproject dat de Duitse Bisschoppenconferentie en de belangrijkste lekenorganisatie, het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK), in 2019 hebben gelanceerd. De belangrijkste impuls voor de Synodale Weg was het seksueel misbruikschandaal in de Kerk en het daaruit voortvloeiende verlies van vertrouwen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tijdens de bijeenkomsten van de Synodale Weg worden diverse mogelijkheden tot hervorming besproken. Onderwerpen die onder meer op tafel liggen zijn de machtsverhoudingen binnen de Kerk, democratisering, de katholieke moraaltheologie en seksualiteit.

Paus Franciscus heeft het document van Neuer Anfang persoonlijk ontvangen, maar of hij er iets mee gaat doen, is nog niet bekend.

Bron: KNA, Crux, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.