<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Ruim honderd Duitse parochies zegenen homorelaties

KN Redactie 11 mei 2021
image
Een zegeningsdienst in de Jeugdkerk in het Duitse Würzburg op 10 mei. Foto: Gehrig - CNA Deutsch

In Duitsland vonden in de afgelopen dagen honderdtien ‘zegeningsdiensten’ plaats in katholieke kerken. Daarvoor waren nadrukkelijk ook paren van gelijk geslacht uitgenodigd.

De diensten maken deel uit de omstreden #liebegewinnt-campagne. Daarmee reageren Duitse priesters en leken op de onlangs verschenen verklaring waarin het Vaticaan herbevestigde dat de Kerk de relaties van homostellen niet kan zegenen.

De initiatiefnemers van de campagne zeiden te hopen dat de zegeningen een zichtbaar teken zullen zijn van de kracht van een Kerk “die zich niet afkeert van mensen, maar liefdevolle toewijding zoekt aan degenen die, in vertrouwen en liefde, een teken geven van de liefde die God aan mensen heeft geopenbaard”.

‘Decennialang geheime zegeningen

De organisatoren zeiden dat er een “decennialange praktijk van geheime zegeningen” in de Kerk bestond die zij onwaardig achten. Het officiële standpunt van de Kerk op dit vlak is volgens hen niet langer acceptabel in een samenleving die grote waarde hecht aan de mensenrechten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dat geldt volgens hen ook voor de katholieke Kerk, die door het school- en zorgsysteem een van de grootste werkgevers van Duitsland is. Vooral in beroepen waar het christelijke idee van de mens in het bijzonder in de praktijk wordt gebracht, zoals de verpleging of het maatschappelijk werk, heeft volgens hen een bovengemiddeld aantal mensen zijn seksuele geaardheid lange tijd geheim gehouden.

“Elk van deze mensen is gewild door God, precies zoals zij zijn en leven. De katholieke Kerk moet hierop antwoorden, houdingen en riten vinden.”

‘Dienst is geen protestactie’

De Romeinse Congregatie voor de Geloofsleer zei in maart dat de Kerk niet de bevoegdheid heeft om de relaties van paren van hetzelfde geslacht te zegenen.

De Duitse bisschoppenconferentie had voorafgaand aan de campagne kritiek op de zegeningsdiensten. Dergelijke diensten hebben “hun eigen theologische waardigheid en pastorale betekenis” maar zijn niet geschikt als “instrument van kerkpolitieke manifestaties of protestacties”, zei bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.