fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Spanning tussen hervormers en conservatieven overschaduwt herfstvergadering Duitse bisschoppen

KNA 26 september 2022
image
Duitse bisschoppen arriveren in Fulda bij de plenaire herfstvergadering van vorig jaar. Foto: CNS - Harald Oppitz, KNA

Voorstanders en critici van kerkhervormingen hebben zich uitgesproken in de aanloop naar de plenaire herfstvergadering van de Duitse katholieke bisschoppen die vandaag begint.

De Zwitserse curiekardinaal Kurt Koch zei zondag tegen de krant Neue Zürcher Zeitung dat hij de kritiek van paus Franciscus deelt op het door de Duitse bisschoppen en het lekenforum ZdK gelanceerde hervormingsproject de Synodale Weg.

Hete hangijzers

Koch zei dat hij de door de paus gestelde vragen belangrijker vindt dan de zogenaamde hete hangijzers zoals de wijding van vrouwelijke priesters of het verplichte celibaat.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De paus zei: Jullie richten je te veel op structurele vragen. Streef in plaats daarvan de fundamentele vragen na: wat is onze boodschap? En hoe kunnen we die doorgeven?”

‘Stortvloed van eisen’

Vanuit Rome klaagde bisschop Rudolf Voderholzer van Regensburg over een “stortvloed van eisen” voor een verdere ontwikkeling van de katholieke geloofsleer.

image
Bisschop Voderholzer spreekt tijdens de slotviering van de herfstvergadering in Fulda van 2017. Foto: CNS - Harald Oppitz, KNA

De Kerk ziet zich volgens hem gebonden aan de praktijk van Jezus en de apostelen als het gaat om de ambten van bisschop of priester. De eis dat vrouwen toegang krijgen tot alle wijdingsniveaus is “geen verdere ontwikkeling van de leer”, aldus Voderholzer, die een van de uitgesproken critici van de Synodale Weg is.

‘Blokkeerders’

Aan de andere kant riep de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, de Limburgse bisschop Georg Bätzing, de Kerk op zich niet te laten tegenhouden door ‘blokkeerders’.

“De paus zelf is een groot hervormer, dus het is geen goede perceptie om te zeggen dat hij een tegenstander is van de Synodale Weg”
- Bisschop Georg Bätzing

De meerderheid van de Duitse bisschoppen wil hervormingen, zei hij maandag tegen de Beierse radio. Slechts een minderheid is tegen. “We mogen ons niet laten tegenhouden door degenen die alles simpelweg blokkeren”, zei hij.

Groot succes

Bätzing zei dat het synodale hervormingsoverleg een groot succes was geweest. Met uitzondering van de fundamentele tekst over seksuele ethiek zijn alle voorstellen tot nu toe met de nodige meerderheden aangenomen. De Synodale Weg heeft de steun van de paus, voegde hij eraan toe. “De paus zelf is een groot hervormer, dus het is geen goede perceptie om te zeggen dat hij een tegenstander is van de Synodale Weg.”

image
Bisschop Bätzing gaat voor in de Mis bij de derde plenaire vergadering van de Synodale Weg in Frankfurt, in februari 2022. Foto: CNS - Julia Steinbrecht, KNA

Wel bevestigde hij dat Franciscus inderdaad kritische opmerkingen heeft gemaakt over de vraag of de thema’s evangelisatie en missie wel genoeg aan bod waren gekomen, zei hij. “Maar we zeggen dat we eerst de structuren zo moeten opbouwen dat mensen het evangelie weer kunnen aanvaarden. We moeten hierover altijd overeenstemming met de paus zoeken.”

‘Reddingsboten’

Ondertussen spraken afgelopen weekend in Keulen vertegenwoordigers van 36 katholieke organisaties hun steun uit voor de hervormingsprocessen tijdens een zogenaamde ‘kerkledenconferentie’. Het gaat er volgens de initiatiefnemers om samen “reddingsboten” te bouwen “terwijl het waterpeil van de geloofwaardigheid van de katholieke Kerk blijft zakken”, aldus organisator Christian Weisner van het initiatief Wir sind Kirche (‘Wij zijn de Kerk’).

https://www.kn.nl/abonnementen/

In een verklaring riepen de deelnemers aan de conferentie de Kerk op om het tempo van de hervormingen op te voeren. Steeds minder mensen zijn volgens hen nog bereid om af te wachten en geduld te hebben. Hervormingsgezinde bisschoppen mogen niet langer worden tegengewerkt door degenen die niet in beweging willen komen, vinden zij.

Spanning

De bisschoppen komen van maandag tot en met donderdag in Fulda bijeen voor hun plenaire herfstzitting. Een onderwerp zal zijn de spanningen tussen een hervormingsgezinde meerderheid en een conservatieve minderheid.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.