<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Studie: inkomsten van Duitse kerken gaan drastisch dalen

KNA 11 april 2023
image
Foto: Towfiqu Barbhuiya - Unsplash

De beide grote kerken in Duitsland gelden als rijk, en ze hebben in 2021 een recordbedrag van 12,7 miljard euro aan kerkbelastingen geïnd. Maar aan de gouden jaren komt nu mogelijk een einde.

De twee grote kerken in Duitsland – de rooms-katholieke en de evangelisch-lutherse – moeten mogelijk de broekriem aanhalen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Volgens berekeningen van het Keulse Institut der deutschen Wirtschaft (IW) zullen de inkomsten uit de kerkbelasting in 2027 met elf procent zijn gedaald ten opzichte van 2019.

Gemiddeld 320 euro per persoon

De Duitse Kirchensteuer bedraagt acht tot negen procent van de inkomstenbelasting. Het bedrag is afhankelijk van de hoogte van de werkgelegenheid. Uiteindelijk betaalt slechts iets minder dan de helft van de Duitse katholieken en protestanten kerkbelasting: kerkleden betaalden vorig jaar gemiddeld 320 euro per persoon, aldus het instituut.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De kerkbelasting wordt geïnd door de staatsbelastingdienst en doorgegeven aan de kerken. De staat ontvangt hiervoor ongeveer drie procent van de belastinginkomsten.

Vergrijzing en kerkverlating

Deskundigen verwachten een nominale stijging tot 14,4 miljard euro in 2027, maar de werkelijke waarde zal 11,3 miljard euro zijn als de inflatie wordt meegerekend. Er zal ook sprake zijn van een vergrijzende bevolking en een voortschrijdend verlies van kerkleden.

Vóór de coronapandemie was het mogelijk het verlies aan kerkelijke belastinginkomsten te compenseren door het bedrag dat de overblijvende leden betaalden, te verhogen. Dit zal in de toekomst echter niet haalbaar zijn.

Verhoging onverstandig

In 2021 hebben de katholieke bisdommen ongeveer 6,7 miljard euro aan kerkbelastingen geïnd. De protestantse kerken kwamen op 6 miljard euro. De twee grote kerken zullen in de toekomst moeten snijden in hun uitgaven, aldus belastingdeskundige Tobias Hentze. Hij raadt een verhoging van de kerkbelasting af, waardoor volgens hem “nog meer mensen zouden vertrekken”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.