fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Uitgesproken Duitse ‘lekenvoorman’ Sternberg stopt

Peter Doorakkers 26 april 2021
image
Thomas Sternberg Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

Thomas Sternberg stelt zich niet herkiesbaar als voorzitter van het invloedrijke Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK). Zijn termijn loopt in november af.

Volgens persbureau KNA reageerden zijn omgeving en achterban “verrast en geschokt” op de aankondiging. De 69-jarige Sternberg zelf stelde dat hij al bij zijn aantreden in 2015 had gezegd na een termijn te zullen terugtreden.

Synodale Weg

Dat er verrast is gereageerd, is niet gek. De Duitse Kerk bevindt zich midden in een niet onomstreden hervormingsproject, de zogeheten Synodale Weg. In een poging de Kerk weer geloofwaardig te maken na het misbruikschandaal, worden daarin ook delen van de katholieke leer ter discussie gesteld. Sternberg was een van de initiators van de Synodale Weg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens een plenaire vergadering van de organisatie bleek dat de achterban in toenemende mate ongeduldig is over wat zij ziet als het uitblijven van resultaten. De Synodale Weg loopt nog een klein jaar.

Sternberg was echter positief over wat er tot dusverre is gebeurd en spraak van “een unieke kans om te hervormen”: “Wij zijn gedreven om te slagen. Falen zou catastrofale gevolgen voor de Kerk hebben.”

Ook het ZdK zelf bevindt zich trouwens midden in veranderingen: in januari trad een nieuwe secretaris-generaal aan en het secretariaat staat op het punt van Bonn naar Berlijn te verhuizen. Volgens KNA beoogt de verhuizing “de organisatie dichter bij Duitslands politieke beslissingsmakers te brengen”.

Scherpe uitspraken

Sternberg omschreef zichzelf ooit als een toegewijde en kritische katholiek. Hij is ervan overtuigd dat de Kerk haar rol opnieuw moet definiëren en dat er een andere verdeling van macht en bestuurlijke bevoegdheden zou moeten komen, met een grotere rol voor leken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Als ZdK-voorzitter schuwde Sternberg scherpe uitspraken niet: zo is hij van mening dat er een Derde Vaticaans Concilie moet worden gehouden. Dat moet wat hem betreft onder meer gaan over een grotere rol voor vrouwen in de Kerk, waaronder openstelling van het diaconaat voor hen. Ook was hij zeer kritisch over het recente Vaticaanse ‘nee’ tegen het zegenen van relaties van mensen van hetzelfde geslacht.

‘Niet-zo-sociale sociale media’

In de toespraak waarin hij zijn terugtreden bekendmaakte, wees Sternberg ook op de rol van de sociale media. Die dragen volgens hem bij aan het roerige verloop van de Synodale Weg: “Ik wil me resoluut verzetten tegen een polariserende, vaak polemische en hysterische stijl van debateren zoals die wordt bevorderd door de niet-zo-sociale sociale media.”

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur