fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Vaticaanse steun voor zuster in zaak kerkasiel

Catholic News Service 4 augustus 2020
image
Abdis Mechtild Thürmer. Foto: CNA Deutsch – Abdij Maria Vrede

Volgens de rechtbank hangt zuster Mechtild Thürmer mogelijk een flinke celstraf boven het hoofd. Vanuit het Vaticaan klinkt echter lof voor de Duitse benedictines die asielzoekers kerkasiel bood.

Kardinaal Michael Czerny, de Vaticaanse topman op het vlak van migratie, heeft zijn steun uitgesproken voor de Duitse zuster Mechtild Thürmer. De benedictinessen-overste staat voor de rechter in Bamberg vanwege het verlenen van onderdak aan asielzoekers. Zij kan daarvoor een “aanzienlijke” gevangenisstraf krijgen.

Czerny sprak vorige week tijdens een webinar over het overwinnen van onverschilligheid jegens vluchtelingen en migranten. Daarbij reageerde hij ook op de zaak tegen de 62-jarige Thürmer.

Een lange traditie

Czerny plaatst de zuster in “een lange traditie van christenen die hun geloof tot de uiterste consequentie beleven”.

Op de vraag hoe ver christenen moeten gaan en of ze net als Thürmer het risico van een gevangenisstraf moeten nemen, antwoordde Czerny: “Moge God haar zegenen!” Daar voegde hij aan toe dat er geen enkele reden was om deze christelijke traditie te weerleggen of te verbreken.

Kerkasiel aan vrouwelijke vluchtelingen

Thürmer moet voor de rechter verschijnen, omdat ze in totaal dertig vrouwelijke vluchtelingen kerkasiel heeft aangeboden in haar klooster in het Beierse Kirchschletten.

Tot nu toe werden processen tegen kerkasiel gewoonlijk gestaakt na betaling van een boete. Thürmer weigerde die echter te betalen en wordt nu beschuldigd van hulp en medeplichtigheid aan illegale bewoning.

Geen misdaad

Thürmer heeft zichzelf altijd verdedigd met de opvatting: “Ik handelde vanuit christelijk gedachtegoed: concrete hulp bieden aan een mens in nood kan geen misdaad zijn.”

Franz Bethauser, advocaat van de zuster, sprak zijn hoop uit dat deze zaak juridische zekerheid biedt over de positie van religieuze organisaties die kerkasiel verlenen.