Ongeveer 4500 mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de Berlijnse Mars voor het Leven.
Het was de zeventiende keer dat het evenement werd gehouden. Het wordt georganiseerd door de Federale Vereniging voor Recht op Leven (BVL), een koepelorganisatie waarbij vijftien groepen zijn aangesloten.
De jaarlijkse mars is volgens BVL de grootste pro-life betoging in Duitsland. Net als in voorgaande jaren werd ook nu een aantal tegendemonstraties gehouden, waarin een “recht op seksuele zelfbeschikking” en afschaffing van alle beperkingen op abortus werden geëist.
De Mars begon bij de Brandenburger Tor. Daar riep BVL-voorzitter Alexandra Maria Linder op tot een omvattende bescherming van de menselijke waardigheid van de conceptie tot de natuurlijke dood.
Volgens Linder heeft de pro-lifebeweging in de afgelopen jaren “veel kunnen bereiken”. Ze zei ook blij te zijn met de uitkomst van een stemming in de Bondsraad, het hogerhuis van het Duitse parlement. Een voorstel om het verbod op advertenties voor abortussen af te schaffen, haalde daar vrijdag geen meerderheid.
Inspanningen in Amerikaanse staten om abortussen na de zesde week van de zwangerschap te verbieden, zoals in Texas al het geval is, zijn volgens haar een “grote vooruitgang”.
De BVL-voorzitter riep haar aanhang op om van alle kandidaten voor de Bondsdagverkiezingen van 26 september te eisen dat zij zich toewijden aan een effectieve bescherming van het leven.
De directeur van de lutherse nieuwsdienst Idea veroordeelde de juridische status van abortussen in Duitsland. Het is, zei Helmut Matthies, niet logisch dat abortussen illegaal zijn, maar onder bepaalde voorwaarden uitgesloten blijven van bestraffing.
Dat heeft het volgens hem mogelijk gemaakt dat in Duitsland sinds 1995 2,5 miljoen “schepselen van God” gedood zijn, “de ernstigste mensenrechtenschending” in de afgelopen 25 jaar.
De Mars eindigde met een oecumenische dienst. Daarin sprak bisschop Wolfgang Ipolt van Goerlitz zich uit tegen het recht op abortus waar het Europees Parlement om vraagt, en tegen hulp bij zelfdoding.
Ook bisschop Rudolf Voderholzer van Regensburg en hulpbisschop Florian Wörner van Augsburg namen deel aan de Mars.