fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Vier vrouwen trekken zich terug uit Synodale Weg

Katholische Nachrichten-Agentur 22 februari 2023
image
Vierde zitting van de Synodale Weg in Frankfurt in september 2022. Foto: CNS - Julia Steinbrecht, KNA

Vier vrouwelijke afgevaardigden bij de Synodale Weg in Duitsland zijn uit dit hervormingsproject gestapt uit protest tegen de koers ervan.

De katholieke Kerk in Duitsland neemt steeds meer afstand van de Kerk in de rest van de wereld, zo schrijven Katharina Westerhorstmann, Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, Dorothea Schmidt en Marianne Schlosser in de krant Die Welt. De vier vrouwen hebben aan het project deelgenomen als vertegenwoordigers van de Duitse bisschoppenconferentie.

Leerstellingen in twijfel getrokken

Het eigenlijke doel van de Synodale Weg was om in het reine te komen met seksueel misbruik, voegden ze eraan toe. “Daarbij werden echter ook centrale katholieke leerstellingen en overtuigingen in twijfel getrokken. Wij kunnen niet langer meegaan op deze weg, waarop de Kerk in Duitsland zich naar onze inschatting steeds verder verwijdert van de universele Kerk”, schrijven zij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Synodale Weg heeft herhaaldelijk “interventies en verduidelijkingen van Vaticaanse autoriteiten en de paus genegeerd”, stellen zij verder. De vrouwen – twee van hen zijn theoloog, een filosoof en een journalist – vinden dat verdere deelname aan de Synodale Weg zou betekenen dat zij “een koers steunen die de kerk in Duitsland duidelijk in een isolement zou drijven. Wij kunnen en willen de verantwoordelijkheid daarvoor niet delen.”

Nauwelijks gehoord

De resoluties van de afgelopen drie jaar hebben volgens hen niet alleen essentiële grondslagen van de katholieke theologie, de mensvisie en de kerkelijke praktijk ter discussie gesteld, maar in sommige gevallen zelfs volledig geherdefinieerd. Standpunten ten gunste van de huidige kerkleer werden daarbij nauwelijks gehoord in de debatten.

Een aantal jaren geleden had de hulpbisschop van Keulen, Dominikus Schwaderlapp, soortgelijke redenen aangevoerd toen hij het Synodale Weg-forum over seksuele moraal verliet. Hij zei dat de door de meerderheid binnen het forum gevolgde lijn erop gericht was de kerkleer te veranderen.

Schisma

De katholieke Kerk in Duitsland lanceerde de Synodale Weg om het vertrouwen terug te winnen dat verloren ging door de misbruikschandalen. De belangrijkste thema’s zijn de seksuele moraal, de priesterlijke levensstaat, de uitoefening van de macht en de rol van de vrouw in de Kerk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Enkele dagen geleden had de Vaticaanse kardinaal Marc Ouellet ook al gewaarschuwd dat het Duitse hervormingsdebat tot een schisma in de Kerk zou kunnen leiden.

Vijfde sessie

Begin maart vindt de vijfde en laatste synodevergadering plaats. De vier afgevaardigden zullen niet van de partij zijn, schrijven zij stellig: “Hierbij leggen wij ons mandaat neer.”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21