fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Voorwaardelijke gevangenisstraf voor Duitse hulpbisschop vanwege verduistering

KNA 13 juli 2021
image
Hulpbisschop Johannes Bündgens beschikte over de bankrekening van een dementerende vrouw, en maakte grote bedragen over naar zijn privé-rekening. Foto: Bisdom Aken - Andreas Schmitter

Johannes Bündgens, hulpbisschop van Aken, is veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 5.000 euro, nadat hij schuldig was bevonden aan een verduistering van 128.000 euro.

De verdediging van de hulpbisschop kondigde aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van een districtsrechtbank in de Noordrijn-Westfaalse stad Kerpen.

Bündgens zelf verscheen niet in de rechtszaal. De zaak had in oktober vorig jaar moeten beginnen, maar werd uitgesteld, toen hij wegens ziekte niet in staat werd geacht om terecht te staan.

Dementerende vrouw

De zaak ging oorspronkelijk over een totaalbedrag van 143.000 euro dat Bündgens zou hebben verduisterd van een oude bekende, een oudere dementerende vrouw die inmiddels is overleden. Ze had hem volmacht gegeven over haar bankrekening.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het is mogelijk dat ze juridisch niet meer capabel was toen Bündgens verschillende geldoverschrijvingen van haar rekening naar zijn privérekening deed. De overdrachten werden later ontdekt door een voogd die was aangesteld om haar zaken te regelen.

Gulle donaties

Met betrekking tot een overschrijving van 15.000 euro eind 2017 sloot de rechtbank de procedure. De rechtbank zei dat een huishoudster getuigde dat de oudere vrouw, een vrome katholiek, gulle donaties aan de Kerk had gedaan.

Het vonnis van de rechtbank betrof het resterende bedrag van 128.000 euro. Bündgens vertelde de rechtbank dat hij in ruil voor het geld de oudere vrouw levenslang verblijfsrecht had verleend in een pand dat hij voor 600.000 euro in Aken had verworven. Dit was niet naar behoren in het titelregister ingeschreven omdat de gezondheid van de vrouw was verslechterd.

Opheldering

Volgens de rechtbank heeft de hulpbisschop het bedrag inmiddels teruggestort.

Bündgens is sinds 2006 hulpbisschop, maar legde eind 2019 zijn officiële taken neer. Bisschop Helmut Dieser van Aken zei “geschokt” te zijn door de beschuldigingen en eiste een volledige opheldering. Het is nog onduidelijk of Bündgens nu ook kerkrechtelijk vervolgd kan worden.