<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Voorzitter Duitse bisschoppen wil snelle hervormingen, pauselijk nuntius trapt juist op de rem

KNA 21 september 2021
image
Volgens bisschop Bätzing kan de Duitse Synodale Weg een 'deur openen' voor het wereldwijde synodale proces dat paus Franciscus wil. Foto: CNS photo - Harald Oppitz, KNA

De plenaire vergadering van de Duitse bisschoppenconferentie in Fulda begon met een dringende oproep van de voorzitter, bisschop Georg Bätzing, aan zijn collega-bisschoppen om radicale kerkhervormingen te omarmen.

Ondertussen spoorde de ambassadeur van de paus in Duitsland, nuntius Nikola Eterovic, de bisschoppen dringend en herhaaldelijk aan om de eenheid van de Kerk te bewaren en de richtlijnen van de paus op te volgen.

‘Moed voor ommekeer’

Bätzing riep zijn collega-bisschoppen op om het eens te worden over radicale veranderingen in de manier waarop ze werken en in hun begrip van hun ambt. In zijn preek tijdens de openingsviering uitte de bisschop van Limburg scherpe kritiek op het optreden van sommige bisschoppen tot dusver. Voor de komende controversiële hervormingsdebatten zijn volgens hem “de geest en moed voor een ommekeer” nodig.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zonder een echte ommekeer zouden de bisschoppen geen recht doen aan de impact van het misbruikschandaal en het drama van de toenemende secularisatie van het land, zei hij.

‘Aanmatigend en achterhaald’

Voor veel mensen in een liberale samenleving is het gedrag van de bisschoppen tot dusver een reden om de door de Kerk gepredikte verlossing af te wijzen “als aanmatigend en bemoeizuchtig en achterhaald”.

Bätzing voegde eraan toe dat de bisschoppen zelf een grote verantwoordelijkheid dragen voor het feit dat de boodschap van het evangelie die ze verkondigden niet meer begrepen werd.

Tussen de regels door

Eterovic, de pauselijk nuntius, was even duidelijk in zijn boodschap – in ieder geval tussen de regels door – toen hij in zijn begroeting talrijke lange citaten aanhaalde van paus Franciscus, paus Paulus VI en kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar terwijl Bätzing om snelheid vroeg, trapte Eterovic juist krachtig op de rem. Evenals bij eerdere gelegenheden spoorde hij de bisschoppen aan om de eenheid van de Kerk te bewaren, en beschuldigde hij hen ervan niet te luisteren naar de vermaningen van de paus.

Eenheid van de Kerk

De nuntius herinnerde er onder meer aan dat Franciscus de Duitse bisschoppen had gewaarschuwd niet alleen te vertrouwen op eigen krachten, eigen methoden en eigen intelligentie, omdat de situatie dan wel eens zou kunnen verslechteren.

Dit betekent niet “niet vooruitgaan, niets veranderen en niet debatteren en het oneens zijn”, vervolgde Eterovic, de paus citerend. Maar men moet bedenken dat men slechts een onderdeel is van een groter geheel. Duitse katholieken moeten “stevig verenigd blijven in de eenheid van de katholieke Kerk” en mogen “de waarheden van de christelijke leer” niet in gevaar brengen.

Synodale Weg

Zonder het specifiek te noemen doelde Eterovic hiermee op het Duitse hervormingstraject van de Synodale Weg, waarin bisschoppen en leken controversiële kwesties bespreken zoals de katholieke seksuele moraal of de rol van de vrouw in de Kerk.

Volgende week begint de volgende plenaire sessie van de Synodale Weg. Hervormingsgroepen en vrouwenorganisaties voeren de druk op de Duitse bisschoppen op om te komen tot snelle en concrete veranderingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.