<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ecologie

‘Broeder zon’ moet Vaticaanstad het eerste klimaatneutrale land ter wereld maken

Luuk van den Einden 27 juni 2024
image
Zonnepanelen op het dak van de Paulus VI-audiëntiezaal in het Vaticaan. Met de aanleg van een nieuw zonnepark moet Vaticaanstad het eerste klimaatneutrale land ter wereld worden. Foto: CNS - Paul Haring

Een nieuw zonnepark op het terrein van het Vaticaanse radiostation moet Vaticaanstad nog groener maken, is de visie van paus Franciscus. De paus speelt met zijn nieuwe besluit daarover in op “de sleutelrol van zonne-energie.”

Het zonnepanelenveld moet verrijzen op het terrein van Radio Vaticana, de Vaticaanse radiozender. Technisch gezien is dat Italiaans grondgebied, dat het Vaticaan sinds een overeenkomst in 1951 mag gebruiken. Hoeveel zonnepanelen er geplaatst gaan worden, is nog niet bekend, maar wel is al besloten dat het veld meer dan alleen zonnepanelen zal bevatten.

Het nieuwe zonnepark zal worden aangelegd volgens het principe van agrovoltaics, wat inhoudt dat zonnepanelen gecombineerd worden met landbouw, bijvoorbeeld door vee tussen zonnepanelen te laten grazen of door de panelen op tuinbouwkassen te plaatsen.

Broeder zon

Paus Franciscus maakte de beslissing gisteren kenbaar via een motu proprio – een pauselijke beleidswijziging – getiteld Fratello sole, Italiaans voor ‘broeder zon’. Dat is een verwijzing naar Franciscus van Assisi’s Zonnelied, zijn lofzang op de schepping, waarin hij de zon aanspreekt als ‘broeder zon’.

Paus Franciscus legt vaker een link met het Zonnelied voor klimaatgerelateerde publicaties: zowel zijn ‘groene’ encycliek Laudato si’ als zijn klimaatexhortatie Laudate Deum dragen een titel die naar het beroemde gebed verwijst.

‘Klimaatneutraliteit nastreven’

In Fratello sole legt de paus uit dat het noodzakelijk is om “over te stappen op een duurzaam ontwikkelingsmodel dat de uitstoot van broeikasgassen inperkt, om zo het doel van klimaatneutraliteit na te streven”.

“De mensheid heeft de technologische middelen om die overstap te maken. Zonne-energie speelt daarin een sleutelrol”, aldus de paus. Het nieuwe zonnepanelenveld is volgens hem “niet alleen bedoeld om Radio Vaticana van stroom te voorzien, maar ook heel Vaticaanstad”.

Groene ambities

De groene ambities van het Vaticaan behelzen onder meer een klimaatneutraal wagenpark tegen 2030 en volledige klimaatneutraliteit tegen 2050. In 2008 werden al de eerste zonnepanelen op daken van diverse gebouwen binnen Vaticaanstad geplaatst.

Als het zonnepark op het radioterrein in bedrijf is – wat ruim voor 2050 zou moeten lukken – wordt Vaticaanstad het eerste land ter wereld dat enkel groene energie gebruikt, aldus de Vaticaanse persdienst.

Natuurlijk is dat voor een ministaatje met minder dan duizend inwoners veel makkelijker dan voor andere landen – maar zoiets mag toch een prestatie heten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.