<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ecologie

Dit katholieke gebruik kan wonderen doen voor klimaatbescherming

Luuk van den Einden 14 november 2024
image
Aartsbisschop Borys Gudziak in 2022. Foto: OSV News - Gina Christian

Om klimaatverandering tegen te gaan, worden allerlei initiatieven bedacht. De Amerikaanse aartsbisschop Borys Gudziak denkt dat de terugkeer van een bijna vergeten katholieke traditie grote impact zou kunnen hebben op de bescherming van de aarde.

Tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse bisschoppenconferentie afgelopen woensdag deed aartsbisschop Borys Gudziak een opvallende oproep. Hij pleitte op de bijeenkomst in Baltimore namelijk voor het opnieuw invoeren van de verplichte onthouding van vlees op vrijdagen voor katholieken.

“We zouden deze traditie nieuw leven in kunnen blazen”, aldus Gudziak. “Een terugkeer naar de onthouding op vrijdag zou goed zijn voor de ziel en voor de planeet. Ook kan het onze toewijding aan de Heer en onze bewondering voor zijn schepping dichter bij elkaar brengen.”

In onbruik

De katholieke traditie om op vrijdagen geen vlees te eten werd al in de vroege Kerk gevolgd, maar pas in 1917 in het kerkelijk wetboek vastgelegd. Het gebruik is bedoeld om katholieken er iedere vrijdag aan te herinneren dat Jezus op die dag zijn lichaam opofferde voor de mensheid.

In de jaren zestig raakte de traditie snel in onbruik. Sindsdien houden de meeste katholieken de vrijdagse onthouding van vlees alleen nog in de Veertigdagentijd in ere.

24 kilo uitstoot

Als het voorstel van aartsbisschop Gudziak werkelijkheid wordt, zou dat een flinke impact hebben op de wereldwijde CO2-uitstoot. Volgens cijfers van dierenwelzijnsorganisaties Dier & Recht en Varkens in Nood zorgt de productie van een kilo varkensvlees voor 9 kilo CO2-uitstoot, een kilo kip voor 6,4 kilo broeikasgas en een kilo rundvlees voor maar liefst 24 kilo CO2-uitstoot.

https://www.kn.nl/ecologie/

En dat geldt dan nog voor Nederland, waar voedselproductie relatief weinig impact op het milieu heeft: een kilo Zuid-Amerikaans rundvlees zorgt namelijk voor 66 kilo CO2-uitstoot. Wereldwijd is een kwart van de uitstoot van broeikasgassen gelinkt aan voedselproductie.

Volgens cijfers van het Vaticaan zijn er zo’n 1,3 miljard katholieken wereldwijd. Hoewel die lang niet allemaal iedere dag vlees eten – bijvoorbeeld uit armoede of omdat ze de vrijdagse vleesonthouding nog altijd volgen – zou het hoe dan ook een verschil maken als meer katholieken op vrijdag vegetarisch eten.

‘Groene paus’

Aartsbisschop Gudziak verwees ook naar het Verenigd Koninkrijk, waar de onthouding van vlees nieuwe aandacht kreeg na een bezoek van paus Benedictus XVI in 2011. Benedictus stond bekend als de ‘groene paus’ vanwege zijn grote aandacht voor de bescherming van de schepping.

Gudziak benadrukte tot slot dat zijn idee niet los van de spirituele context moet worden gezien. “Het doel is niet om iets te doen, maar om iets te ervaren: het mysterie van Gods aanwezigheid in de sacramenten en in de schepping.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.