De katholieke Kerk in Duitsland heeft haar eerste rapport over klimaat- en milieubescherming gepresenteerd. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de schepping serieus. Als katholieke Kerk moeten we niet achteraan in de trein zitten, maar juist zoveel mogelijk vooraan”, zei de woordvoerder voor milieu- en klimaatzaken van de Duitse bisschoppenconferentie, Rolf Lohmann, bij de presentatie van het rapport in Bonn.
Lohmann zei dat het rapport niet alleen vooruitgang presenteerde, maar ook veel passages bevatte waarin openlijk op moeilijkheden wordt gewezen. De 125 pagina’s tellende studie geeft onder andere een overzicht van de huidige klimaatbeschermingsmaatregelen die in afzonderlijke bisdommen en in andere kerkelijke organisaties en hulporganisaties worden genomen. Als prioriteiten worden onder andere genoemd milieuvriendelijk gebouwenbeheer, mobiliteit en duurzame economie.
In eerste reacties prezen de Duitse minister van Milieu Svenja Schulze en hulporganisaties het document. Schulze noemde het een belangrijk sociaal-politiek signaal. “De katholieke bisdommen, religieuze ordes, verenigingen en lekenorganisaties zijn actoren die lokaal met klimaatbeschermingsconcepten voor meer duurzaamheid zorgen”, zei ze.
De nieuwe bisschop voor sociale zaken van de Duitse bisschoppenconferentie, Heiner Wilmer, zei dat politiek, bedrijfsleven en samenleving verwachten dat de Kerk betrokken is bij de aanpak van de meest dringende problemen van deze tijd.
Hij wees erop dat paus Franciscus de wereld en ook de religies oproept om snel en doeltreffend op te treden tegen de klimaatverandering. “Voorwaarde voor een geloofwaardige aanwezigheid is dat je de normen die je bepleit ook op jezelf toepast”, zei Wilmer. De katholieke kerk moest nu in dit opzicht verantwoording afleggen.
Franz-Josef Overbeck, de voormalige bisschop voor sociale zaken, zei dat de strijd tegen de klimaatverandering in al zijn facetten de grootste maatschappelijke uitdaging van dit moment is – ook voor de Kerken. “De tijd dringt”, zei hij.
Volgens Dirk Bingener, voorzitter van de katholieke hulporganisatie Missio, laat het rapport zien hoezeer de wereldkerk en de kerkelijke hulporganisaties bondgenoten zijn in de strijd tegen de door de mens veroorzaakte wereldwijde klimaatverandering. Het rapport toont ook aan “dat de vernietiging van het milieu de fundamentele rechten van jongeren in het Zuiden schendt”.