Wereldleiders die samen zijn gekomen in Egypte voor de VN-klimaattop hebben de “morele plicht” om samen op te trekken om onze planeet te beschermen. Dat zei de Vaticaanse staatssecretaris Pietro Parolin tijdens zijn toespraak op maandag. De kardinaal pleitte ook voor meer hulp aan mensen die lijden door de “steeds frequentere” gevolgen van klimaatverandering.
De Vaticaanse staatssecretaris reisde samen met een officiële Vaticaanse delegatie af naar de COP27, de zevenentwintigste VN-conferentie over klimaatverandering, die tussen 6 en 18 november in het Egyptische Sharm el-Sheikh plaatsvindt.
De kardinaal zei tegen de wereldleiders dat “het groeiende fenomeen van migranten die ontheemd worden” door klimaatverandering aandacht verdient. “Zij hebben geen internationale bescherming” en hebben volgens Parolin direct speciale hulp nodig.
Als het niet mogelijk is om deze mensen een speciale vluchtelingenstatus te verlenen, moet volgens de kardinaal “migratie als een vorm van aanpassing” als gevolg van klimaatverandering worden erkend, en meer worden gedaan aan het reguleren van deze migratie.
De klimaatovereenkomst van Parijs (2015), die ook het Vaticaan ondertekende, bepaalde volgens Parolin vier belangrijke punten die direct actie vereisen: indamming, aanpassing, financiering en schadevergoedingen. Volgens de kardinaal zijn de speerpunten onderling met elkaar verbonden en een zaak van “eerlijkheid en rechtvaardigheid”.
Parolin waarschuwde ook voor de “niet-economische” schade van klimaatverandering, zoals de teloorgang van cultureel erfgoed. Het is volgens de kardinaal tijd voor een “individuele en collectieve bekering” en voor “concrete besluiten die niet langer kunnen worden uitgesteld”.
De wereld maakt zich momenteel terecht zorgen over de coronapandemie en oorlogen, zoals die in Oekraïne, vervolgde de kardinaal, die “ernstige ethische, sociale en economische” gevolgen met zich meebrengen. Ook de risico’s voor de globale veiligheid en voedselvoorziening staan tegenwoordig op het spel, zei Parolin. Maar hier mag het werk van de COP27 niet door overschaduwd worden, waarschuwde hij.
“Klimaatverandering zal niet op ons wachten. Dit is het moment voor internationale en intergenerationele solidariteit. We moeten verantwoordelijk zijn, moedig zijn en ook vooruitkijken. Niet alleen voor onszelf, maar voor onze kinderen”, aldus de staatssecretaris.
“Onze politieke wil”, zei de kardinaal tegen de wereldleiders, “moet worden geleid door het besef dat we of samen winnen, of samen verliezen.”
De kardinaal verzekerde de deelnemers van de klimaattop van paus Franciscus’ “nabijheid, steun en bemoediging” voor al hun werk.
Tijdens zijn onlangs afgesloten bezoek in Bahrein sprak de paus zijn hoop uit dat de klimaattop een “stap voorwaarts zou zijn voor concrete en verregaande keuzes die, met het oog op jongere generaties, genomen moeten worden voordat het te laat is”.