Leiders van verschillende religies roepen de wereldleiders die bijeen zijn gekomen voor de klimaattop op om samen te werken voor een leefbare wereld. Bisschop Gerard de Korte heeft de verklaring ondertekend namens de Laudato Si’ Alliantie Nederland.
In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, zijn leiders van over de hele wereld bijeen op de klimaattop van de Verenigde Naties. Daar praten ze over manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Met name ‘klimaatfinanciering’, waarbij rijke landen geld verstrekken aan armere landen voor klimaatdoeleinden, staat op de top in Bakoe centraal.
Een aantal internationale religieuze organisaties en gemeenschappen hebben een verklaring opgesteld waarin politieke leiders worden opgeroepen tot actie voor het klimaat. De interreligieuze oproep is een initiatief van onder meer boeddhistische, anglicaanse en katholieke organisaties.
In de brief roepen de organisaties op om “beleid en acties af te stemmen op de urgentie van het verlies aan biodiversiteit, klimaatverandering en bodemdegradatie”. Ook moedigen ze aan om lokale initiatieven die ecosystemen beschermen te koesteren en “te erkennen dat onze persoonlijke en gemeenschappelijke bloei onlosmakelijk verbonden is met de gezondheid van onze planeet”.
“Dialoog en samenwerking over grenzen heen zullen instrumenteel zijn in het overwinnen van de uitdagingen die voor ons liggen”, aldus de schrijvers. “Wij roepen daarom op tot meer samenwerking en partnerschappen over alle scheidslijnen heen om een duurzame toekomst voor iedereen te garanderen.”
Verschillende Nederlandse geloofsgemeenschappen en groene christelijke organisaties hebben de interreligieuze verklaring ondertekend, waaronder de Raad van Kerken, de protestantse kerk, GroeneKerken en Micha Nederland.
Ook Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch, heeft zijn handtekening onder de verklaring gezet, als voorzitter van de Laudato Si’ Alliantie Nederland.
De Nederlandse Marijke van Duin volgt als geaccrediteerd waarnemer voor de Wereldraad van Kerken de klimaattop in Bakoe, die nog tot 23 november duurt. Ze houdt daarover een blog bij, waar ze ook bijzondere aandacht schenkt aan religieuze initiatieven die rondom de VN-top gehouden worden.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.