fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ecologie

Vaticaan brengt ‘stem van de armen’ aan onderhandeltafel in Glasgow

KN Redactie 2 november 2021
image
Een demonstrant bij een betoging aan de vooravond van de VN-klimaattop in Glasgow. Foto: CNS photo - Russell Cheyne, Reuters

Omdat eerdere klimaatconferenties vaak “een praatcafé van rijke landen” waren, wil het Vaticaan de stem van arme landen vertegenwoordigen in Glasgow. Dat zegt een lid van de Vaticaanse delegatie aan de klimaattop in Schotland in een themanummer over Kerk en klimaat van Katholiek Nieuwsblad.

Om daad bij woord te voegen, betaalt de rooms-katholieke Kerk de reis- en verblijfkosten van een groep mensen uit Malawi, Zambia, Colombia en andere landen, “om ervoor te zorgen dat de stemmen van het Zuiden duidelijk worden gehoord en serieus worden genomen. Zonder hen kan dit geen bijeenkomst over hen zijn”, aldus de Vaticaanse gedelegeerde in KN.

Paus stuurt ‘tweede man’

Aanvankelijk zou paus Franciscus zelf naar Glasgow reizen om de verzamelde regeringsleiders toe te spreken. Om onbekende redenen zegde de paus echter af, en stuurde hij zijn ‘tweede man’, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin.

image
Kardinaal Parolin (midden) ontmoet de Britse premier Boris Johnson en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bij de start van de VN-klimaattop op 1 november. Foto: CNS photo - Christopher Furlong

Hoog op de kerkelijke agenda

Klimaatverandering staat al jaren hoog op de kerkelijke agenda, zo staat te lezen in de online klimaateditie van KN, en niet alleen bij paus Franciscus. Steeds meer bisdommen, parochies en kloostergemeenschappen zetten zich in voor duurzaam denken en doen.

In een gastcolumn schrijft bisschop Gerard de Korte van Den Bosch dat dat geen kwestie is van meewaaien met een maatschappelijke of politieke mode, maar een religieuze opdracht met Bijbelse wortels: “Geen linkse praat, maar een uitnodiging om in de spiegel te kijken en waar nodig onze levensstijl te vernieuwen.”

Themanummer Kerk & klimaat

De thema-editie van Katholiek Nieuwsblad over kerk en klimaat is gratis online te lezen via www.kn.nl/groen

Met columns, essays, interviews, reportages, achtergronden, inspiratie, opinie en veel meer…