<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ecologie

‘Vervuilers moeten betalen’: jonge katholieke activisten zijn strijdvaardig op VN-Klimaattop

Ngala Killian Chimtom 15 november 2022
image
Een demonstrant op de VN-Klimaattop die tot en met vrijdag plaatsvindt in Egypte. Daar zijn een aantal jonge katholieke activisten aanwezig, die oproepen tot meer actie en eerlijke oplossingen. Foto: CNS - Doreen Ajiambo, National Catholic Reporter

De VN-Klimaattop in Egypte is in volle gang. Naast wereldleiders zijn ook jonge katholieke klimaatactivisten aanwezig. In vaak felle bewoordingen uiten ze hun ongenoegen over het gebrek aan daadkracht: “Valse oplossingen wijzen we af.”

Terwijl politici van over de hele wereld bijeen zijn in het Egyptische Sharm-El-Sheikh om over de strijd tegen klimaatverandering te praten, uiten geloofsorganisaties hun zorgen over het milieu door middel van demonstraties in de stad. Met zang en dans proberen katholieke jongeren de gevaren van klimaatverandering voor mens en planeet onder de aandacht te brengen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De uit Gambia afkomstige Joe Bongay, van het Catholic Youth Network for Environmental Sustainability in Africa, vertelt  tegen Catholic News Service dat de protesten bedoeld zijn om de aandacht te vestigen op de noodzaak om voor de aarde te zorgen, in lijn met Laudato Si’, de ‘groene’ encycliek van paus Franciscus. “Als je erover zingt, herinner je mensen aan hun morele verplichtingen om te zorgen voor de aarde waarop we allemaal leven”, zegt hij.

Acute honger

Klimaatverandering veroorzaakt met name in Afrika veel problemen. In het oosten van het continent mislukken de oogsten al jaren op rij vanwege droogte: volgens de Verenigde Naties zal het aantal mensen in de regio dat acute honger lijdt, dit jaar nog de vijftig miljoen aantikken.

“We worstelen om te overleven door honger en zoveel andere problemen die klimaatverandering met zich meebrengt”, zegt Bongay. “Afrika is op een punt gekomen dat het zichzelf niet eens kan voeden.”

‘Valse oplossingen’

De Nigeriaanse Rita Uwaka van Friends of the Earth Africa uit haar ongenoegen over de aanwezigheid van lobbyisten voor fossiele brandstoffen op de VN-Klimaattop. “Wij vinden dat deze criminelen, die de klimaatcrisis juist aangewakkerd hebben, eruit geschopt moeten worden”, zegt ze fel. “Gerechtigheid bereik je alleen door te zorgen dat deze vervuilers betalen, niet door ze mee te laten praten.”

image
Demonstranten op de VN-Klimaattop in Sharm-El-Sheikh. Foto: CNS - Doreen Ajiambo, National Catholic Reporter

Volgens Uwaka is de VN-Klimaattop een kwestie van veel geblaat maar weinig wol. De aanwezige wereldleiders zoeken volgens haar naar “valse oplossingen”, zoals CO2-compensatie. Dat houdt in dat bedrijven hun CO2-uitstoot compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten. “Vervuiling wordt daarbij niet bij de bron gestopt”, zegt ze. “Dat is een valse oplossing die wij afwijzen.”

Uwaka denkt dat ontwikkelingslanden veel meer het voortouw zouden moeten nemen in het bestrijden van de klimaatcrisis op een toegankelijke en betaalbare manier. Daarbij is het volgens haar belangrijk dat gewone mensen en plaatselijke gemeenschappen zo veel mogelijk zelf verantwoordelijkheid krijgen. Dat is een vorm van subsidiariteit, een begrip uit de katholieke sociale leer dat stelt dat beslissingen het beste op een zo laag mogelijk niveau genomen moeten worden.

CO2-verzekering

Bongay voegt toe dat hij tegen het voorstel is om een soort CO2-verzekering in te stellen. Hij vindt het onrechtvaardig als ontwikkelingslanden, die de gevolgen van klimaatverandering dragen zonder significante veroorzaker te zijn, zo’n verzekering zouden moeten betalen.

https://www.kn.nl/donaties/

“Wie het probleem veroorzaakt, moet het oplossen”, zegt hij. “Ontwikkelde landen die de winsten opstrijken ten koste van de mensheid en het milieu, moeten zelf hun klimaatschulden betalen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.