fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Alweer gerommel in de Franse Kerk: Vaticaan onderzoekt misstanden in Straatsburg

Elise Ann Allen - Crux 29 juni 2022
image
Vermoedelijk wordt het aartsbisdom Straatsburg onderzocht vanwege de autoritaire bestuursstijl en politieke betrokkenheid van aartsbisschop Luc Ravel, hier op een foto uit 2011. Foto: Wikimedia Commons - Peter Potrowl

Het Vaticaan neemt het aartsbisdom Straatsburg onder de loep tijdens een apostolische visitatie. Hoewel een officiële reden niet gegeven is, zijn vermoedelijk de bestuursstijl van aartsbisschop Luc Ravel en diens politieke bezigheden de aanleiding.

Eind vorige week meldde de pauselijke ambassade in Frankrijk dat paus Franciscus een apostolische visitatie van het aartsbisdom Straatsburg bevolen heeft. Een apostolische visitatie is een pauselijk verordonneerd bezoek van een speciale gezant om een onderzoek te doen in een bisdom.

Onderzoek bezig

Het Vaticaan besloot daartoe op grond van informatie “met betrekking tot het pastorale bestuur van het aartsbisdom Straatsburg” en na “raadpleging van het Dicasterie voor de Bisschoppen”, aldus de ambassade in een persbericht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De visitatie is momenteel aan de gang. Op 27 juni begonnen bisschop Stanislas Lalanne van Pontoise en aartsbisschop Joël Mercier, secretaris van het Dicasterie voor de Clerus, hun onderzoek in het bisdom. Details over de voortgang worden niet naar buiten gebracht.

Autoritaire bestuursstijl

Er werd geen officiële reden gegeven voor de visitatie, maar rapporten suggereren dat er verschillende klachten zijn ingediend over de bestuursstijl van aartsbisschop Luc Ravel, die volgens sommigen overdreven autoritair is. Pastoraal zou hij afstandelijk zijn tegenover gelovigen. Ook de expliciete politieke steun van Ravel voor de Franse president Emmanuel Macron zou een aanleiding voor het onderzoek zijn.

Volgens de Franse krant Le Figaro was Ravel de enige Franse bisschop die openlijk pleitte voor de herkiezing van Macron, die katholiek is, tijdens de Franse presidentsverkiezingen eerder dit jaar. Tijdens de Goede Week zou Ravel afwezig zijn geweest bij de chrismamis in Straatsburg, die gewoonlijk door de plaatselijke bisschop samen met alle geestelijken in het bisdom wordt opgedragen. In plaats daarvan vergezelde hij Macron bij een bezoek aan de stad.

Pauselijke bezorgdheid

Volgens de ambassade “toont de paus met dit besluit zijn bezorgdheid om de Kerk in Straatsburg. De apostolische visitatie is bedoeld om de Kerk in de Elzas te helpen bij het vervullen van haar missie om te getuigen van de Verrezen Heer.”

“De paus is bezorgd om de Kerk als geheel en om elk bisdom. Deze welwillende aandacht voor het aartsbisdom Straatsburg is een uiting van deze bezorgdheid.”
- Aartsbisschop Luc Ravel

Ravel zelf laat weten dat hij het besluit van de paus “in geloof en vertrouwen” verwelkomt. “De paus is bezorgd om de Kerk als geheel en om elk bisdom”, aldus Ravel, die eveneens zijn vertrouwen uitspreekt dat “deze welwillende aandacht voor het aartsbisdom Straatsburg een uiting van deze bezorgdheid is.”

Ravel nodigt zijn aartsbisdom uit om de visitatie te verwelkomen als een “tijd van genade”, die volgens hem “soms verontrustend is op het moment, maar altijd heilzaam op de lange termijn.”

Vierde beroering

Deze apostolische visitatie is alweer de vierde beroering die de Franse Kerk in minder dan een jaar tijd te verduren krijgt. In oktober kreeg de Kerk een vernietigend misbruikrapport voor de kiezen, waaruit bleek dat in een periode van zeventig jaar ruim 300.000 mensen mogelijk slachtoffer van misbruik in kerkelijke sfeer waren. In december stapte de Parijse aartsbisschop Michel Aupetit op vanwege wanbestuur en geruchten dat hij een relatie zou hebben.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Eerder deze maand vond een apostolische visitatie plaats in het bisdom Fréjus-Toulon. Het bisdom kondigde dat als gevolg van de visitatie alle priesterwijdingen in Toulon tot nader order niet mogen doorgaan. Een officiële reden werd niet gegeven, maar vermoedelijk hebben de misstanden in de vele traditionalistische en charismatische gemeenschappen die het bisdom telt ermee te maken.