fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Commissie: waarschijnlijk meer misbruikslachtoffers in Frankrijk dan gedacht

KN Redactie 3 maart 2021
image
De Parijse Sacré-Coeur-basiliek Foto: CNS Photo - Laure Playoust/Hans Lucas, Reuters

De commissie die kindermisbruik in de Franse Kerk onder de loep neemt, heeft haar schatting van het aantal slachtoffers sinds 1950 naar boven bijgesteld.

De onafhankelijke commissie werd op verzoek van de Franse bisschoppen en religieuze congregaties en instituten in 2018 ingesteld.

‘Mogelijk ten minste 10.000 slachtoffers’

Op basis van de op dat moment binnengekomen meldingen schatte de commissie het aantal minderjarige slachtoffers afgelopen juni op “ten minste drieduizend”.

In een interview met persbureau AFP zegt de voorzitter van de commissie nu dat dat aantal meldingen “zeker niet het totaal weergeeft” en dat het aantal slachtoffers hoger lijkt te liggen: “Het is mogelijk dat dit aantal ten minste de 10.000 bereikt”, aldus Jean-Marc Sauvé.

Archiefonderzoek

Waarop hij zijn nieuwe schatting baseerde, werd uit de berichten overigens niet duidelijk. Mogelijk heeft het met het verder binnengekomen aantal meldingen te maken; de termijn om meldingen te kunnen doen, was eerder verlengd tot 31 oktober 2020.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarnaast verricht de commissie onder meer ook archiefonderzoek, en is bekend dat het bij kindermisbruik vaak niet bij 1 slachtoffer per dader blijft. De eerdere schatting van 1500 daders werd overigens niet bijgesteld.

Eind september presentatie rapport

In juni zei Sauvé verder: “Er is in een bepaald aantal katholieke instituten of religieuze gemeenschappen een waar systeem van misbruik geweest, maar in een klein aantal. Die situatie vertegenwoordigt een heel kleine minderheid van de gevallen waarvan wij kennis hebben genomen.”

De onderzoekscommissie hoopt eind september haar rapport te presenteren.

Bronnen: AFP, France24, Le Figaro