<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Eeuwen na de Franse revolutie zijn de monniken terug in Solignac

KN Redactie 6 augustus 2021
image
Enkele benedictijnen (niet die uit het verhaal) zingen gregoriaans. Foto: CNS Photo - Christopher McLallen courtesy Universal Music

Tijdens de Franse revolutie werden de benedictijnen verjaagd uit de historische abdij van Solignac. Iets meer dan 230 jaar later hebben ze er opnieuw hun intrek genomen.

De eerste monniken keerden 1 augustus terug in de abdij, die in 632 werd gesticht door de heilige Eligius, zo maakte het bisdom Limoges en de abdij van Sint-Jozef van Clairval bekend. Zij bereiden de komst van de rest van de nieuwe gemeenschap voor, die naar verwachting in de herfst compleet zal zijn.

Gebed en werk

De nieuwe monniken zijn afkomstig uit de gemeenschap van de Sint-Jozef-abdij, die de abdij van Solignac kocht. De stichting krijgt de status van een priorij. De monniken leven volgens de Regel van de heilige Benedictus een leven waarin gebed en werk elkaar afwisselen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Porseleinfabriek

In 1790 werden de benedictijnen door antiklerikale revolutionairen uit hun klooster gezet. De gebouwen werden tot 1930 gebruikt als respectievelijk gevangenis, kostschool en porseleinfabriek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de abdij als toevluchtsoord voor katholieke leraren, waarna in 1945 een missieorde er onderdak vond. Die vertrok in de jaren negentig weer, waarna uiteindelijk het bisdom eigenaar werd. Sinds 2004 stond het klooster leeg.

‘Geweldig nieuws’

Het bisdom zocht al jaren naar een bestemming voor de abdij, zei bisschop Pierre-Antoine Bozo van Limoges tegen nieuwsdienst CNA. Dat men uiteindelijk uitkwam bij het oorspronkelijke doel van de gebouwen – onderdak bieden aan een gemeenschap van benedictijner monniken – noemt hij “geweldig nieuws”.

“Ik ben diep overtuigd van de vruchtbaarheid van het contemplatieve leven, in het bijzonder in onze jachtige wereld”
- Bisschop Pierre-Antoine Bozo

Hij verwacht dat de nieuwe stichting een zegen zal zijn voor de landelijke geseculariseerde regio. Die heeft sinds de Franse revolutie geen contemplatieve monnikengemeenschappen meer gekend.

“Ik ben diep overtuigd van de vruchtbaarheid van het contemplatieve leven, in het bijzonder in onze jachtige wereld die gemarkeerd wordt door materialisme en individualisme.”

‘Ketting van gebed’

Abt Jean-Bernard Marie Bories sprak met de krant van het bisdom Limoges over zijn plannen met de nieuwe priorij. Die moet een centrum van gebed en retraites worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Op deze plek hebben generaties biddende mensen elkaar opgevolgd”, aldus de abt. “Ze hebben een monastieke broedplaats gevormd waar een nieuwe heropleving van de oude benedictijnse stam zal groeien: meer dan 1150 jaar monastieke aanwezigheid verbindt ons met een grote traditie en hernieuwt zo een ketting van gebed.”

Eigen producten

Ook zijn de monniken van plan samen te gaan werken met het lokale katholieke onderwijs: dat is bezig een winkel met lokale producten te openen, in het kader van een landbouwopleiding.

De monniken zullen hun eigen producten in die winkel te koop aanbieden. Ook zullen ze de leerlingen zo nu en dan in hun eigen tuinen verwelkomen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Meerjarenplan

Overigens zullen de plannen niet van de ene op de andere dag werkelijkheid zijn: volgens de abt is er jaren werk aan de talrijke gebouwen die over een flink gebied verspreid staan. Het zal, verwacht hij, de nodige tijd, moeite en geld vergen.

Gregoriaanse zang

Op de eerste zondag van de Advent, 28 november, viert bisschop Bozo een Mis in het klooster om de officiële ingebruikname te markeren.

Vanaf dat moment zullen de monniken dagelijks de Mis in hun kloosterkerk vieren volgens de gewone vorm van de Romeinse ritus, met gregoriaanse zang in het Latijn. De vieringen kunnen bijgewoond worden door mensen van buiten het klooster.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.