<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

EU-grondlegger Schuman stapje dichter bij mogelijke zaligverklaring

KN Redactie 21 juni 2021
image
Robert Schuman Foto: centrerobertschuman.org

Paus Franciscus heeft Robert Schuman eerbiedwaardig verklaard. Daarmee is de Franse staatsman, een van de grondleggers van wat nu de EU is, een stap dichter bij zaligverklaring. Daarvoor is een wonder op Schumans voorspraak nodig.

Marcello Semeraro, de kardinaal die de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen leidt, had in april al gezegd deze stap te verwachten. Op 19 juni had hij een ontmoeting met de paus, waarna Franciscus de formele stap zette met een decreet.

‘Vader van Europa’

De christendemocraat Schuman had familiewortels in Lotharingen, een betwist gebied dat Frankrijk aan Duitsland verloor tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-71), maar na de Eerste Wereldoorlog weer terugkreeg. Schuman werd parlementariër namens de regio.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij was Frans minister van Buitenlandse Zaken toen hij op 9 mei 1950 de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Staal en Kolen aankondigde. Dit wordt beschouwd als een eerste stap richting de stichting van de Europese Unie.

Schuman was ook de eerste voorzitter van het Europees Parlement, dat hem als “Vader van Europa” eerde toen hij de functie verliet. Hij stierf in het bisdom Metz in 1963. Zijn heiligverklaringsproces begon daar meer dan dertig jaar geleden.

‘Vrede en verzoening met Duitsland’

Volgens Bernard Ardura, de verantwoordelijke voor Franse heiligverklaringsprocessen, wijdde Schuman “zijn leven aan het algemeen welzijn” Hij zocht “vrede en verzoening met Duitsland om een gemeenschap van Europese staten te creëren”.

Schumans werk was dat “van een christen, wat als een voorbeeld dient”. Schuman zelf bleef altijd “zeer discreet over zijn persoonlijk leven en zijn geloof”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pauselijke lof

Paus Franciscus vroeg Europeanen vorig jaar in een brief “om het pad van broederschap te herontdekken dat de stichters van het moderne Europa inspireerde en leidde” en daarbij “precies met Robert Schuman” te beginnen.

Paus Johannes Paulus II loofde in 2003 de man die zijn politieke leven besteedde “in dienst van de fundamentele waarden van vrijheid en solidariteit, volledig begrepen in het licht van het Evangelie”.

Stappen vooruit in andere zaken

Met het decreet van paus Franciscus werden in nog zes andere zaligverklaringsprocessen formele stappen vooruit gezet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zo erkende de paus een wonder op voorspraak van Johann Philipp Jeningen. Daarmee ligt de weg open naar zaligverklaringen van de zeventiende-eeuwse Beierse jezuïet.

Ook erkende hij het martelaarschap van tien Poolse zusters die in 1945 werden vermoord door het Rode Leger terwijl zij zieken en kwetsbaren verzorgden. Daarmee ligt ook voor hen de weg naar zaligverklaring open.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.