fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse aartsbisschop: ‘De strijd met het islamisme is bovenal geestelijk’

KN Redactie 6 november 2020
image
Aartsbisschop De Moulins-Beaufort tijdens de Mis die hij opdroeg voor de drie dodelijke slachtoffers van de aanslag in Nice. Foto: ANP Foto - Francois Nascimbeni, AFP

Geweld mag niet met geweld beantwoord worden; in plaats daarvan moeten katholieken een “geestelijke oorlog” voeren tegen het radicale islamisme.

Dat zegt de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, mgr. Eric de Moulins-Beaufort, in een interview met La Croix International. Hij reflecteert daarin op de vraag hoe te reageren op aanslagen zoals die in de basiliek van Nice, waar vorige week drie mensen werden doodgestoken.

‘In oorlog met islamisme’

De aartsbisschop van Reims stelt dat “we in oorlog zijn met deze ideologie van het islamisme”, die “een pathologie” in de islam is. “Het is een wereldwijde strijd waarin de moslims ook betrokken zijn”; het islamisme “schaadt degenen die hun islamitisch geloof willen beleven zeer”.

“Deze geglobaliseerde ideologie, gevoed door individuen en aangedreven door de toespraken van bepaalde buitenlandse leiders, oefent een behoorlijke invloed uit, vooral via internet. Het is dramatisch te zien dat jonge mensen zich hierin laten vangen en de uitvoerders ervan worden.”

“De oorlog tegen het islamisme is bovenal geestelijk. We zullen niet winnen door geweld met geweld tegen te gaan.”
- Aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort

Het is aan overheden om veiligheidsmaatregelen te nemen, benadrukt hij. Maar “in deze oorlog, die bovenal een geestelijke oorlog is, moeten we ervoor waken dat we het onszelf niet toestaan om door de wapens van de vijand geabsorbeerd te worden. Wij zullen niet winnen door geweld te gebruiken om geweld tegen te gaan”.

‘Geweld verslaan door liefde en vergeving’

Het antwoord van christenen moet uit wat anders bestaan, stelt hij. “Als christenen is het onze akte van geloof te geloven dat geweld verslagen kan worden door de kracht van liefde en vergeving, wat politiemaatregelen en de verplichting tot bescherming die de staat heeft, niet uitsluit.”

Voor de Kerk ligt hier de taak te “proberen het woord van God in al zijn macht en vereisten te ontvangen en ervan te getuigen”.

Hij wijst op Christus, die “stierf op het kruis om weer te verrijzen. Dat was zijn manier om het mysterie van het kwaad het hoofd te bieden. Wij moeten niet alleen proberen om naast de moslims te leven, maar moeten het aandurven met hen in relatie te treden, niet bang te zijn”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Geen gevangene van woede blijven’

Woede en angst zijn volgens de aartsbisschop “menselijke reacties” op aanslagen. “Maar laten we niet opgesloten blijven in angst of wanhoop, noch gevangenen van woede blijven”, emoties die “in haat kunnen veranderen. De Zaligsprekingen openen een weg, en Christus geeft ons een voorbeeld”.

‘Bewonderenswaardige’ reactie Fransen

In het interview, dat enkele dagen na de aanslag in Nice gehouden werd, wijst hij erop dat het positief is hoe politici, journalisten en Franse moslimleiders “erop durven wijzen waar het kwaad vandaan komt”.

Ook prijst hij de “bewonderenswaardige” manier waarop de Fransen op het nieuws reageerden. “Wanneer het land geconfronteerd wordt met terroristisch geweld, heeft het altijd op redelijk stevige wijze veel waardigheid en cohesie getoond, zelfs wanneer het verder geagiteerd was door maatschappelijke bewegingen.”

Bron: La Croix International