fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse aartsbisschop krijgt hoogste onderscheiding van zijn land

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 december 2021
image
Aartsbisschop De Moulins-Beaufort tijdens een interview op de katholieke zender KTO. Screenshot: YouTube - KTOTV

De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort, ontving maandag de hoogste onderscheiding van zijn land vanwege zijn “voorname verdiensten voor de natie”.

De Nationale Orde van het Legioen van Eer werd hem uitgereikt door minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken. De sobere ceremonie vond plaats op het hoofdkantoor van de Franse bisschoppenconferentie (CEF).

Darmanin prees “de moed en vastberadenheid” van de aartsbisschop van Reims, een man “van overtuiging en dialoog”, “in het licht van de moeilijkheden die de Kerk ondervindt met betrekking tot seksueel misbruik”, meldt de Franse krant La Croix.

Misbruikrapport

In oktober kwam het eindrapport uit van de commissie-Sauvé, die uitgebreid onderzoek deed naar seksueel misbruik in de Franse Kerk. De onafhankelijke commissie kreeg de opdracht van de CEF onder voorzitterschap van De Moulins-Beaufort en de koepel van Franse religieuzen.

Volgens het rapport hebben in de afgelopen zeventig jaar ongeveer drieduizend geestelijken zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Naar schatting zouden er ruim 330.000 kinderen het slachtoffer hiervan zijn geworden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Direct hierop ontstond er veel ophef over het biechtgeheim. De Moulins-Beaufort zei in een interview niet van plan te zijn aan de onschendbaarheid ervan te tornen. Hierop werd hij door minister Darmanin uitgenodigd voor een gesprek. De Franse regering overweegt een meldplicht voor priesters wanneer mensen over seksueel misbruik biechten.

Begin november presenteerde de aartsbisschop namens de CEF een pakket aan nieuwe maatregelen om seksueel misbruik binnen de Kerk tegen te gaan en voor erkenning en herstel voor de slachtoffers.

Legioen van Eer

Elke Franse burger zonder strafblad die zich bijzonder heeft ingezet voor het Franse volk kan worden onderscheiden met het Legioen van Eer. De persoon moet minimaal twintig jaar actief zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Volgens bronnen van La Croix zou de aartsbisschop “deze onderscheiding echt vanwege zijn functies en niet vanwege enkele persoonlijke verdiensten” hebben gekregen.

https://www.kn.nl/donaties/