<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse bisschop over meesterwerk in Frans kerkje: Rembrandts werk ‘illustreert onze hoop’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 augustus 2022
image
Detail van 'Christus aan het Kruis', het werk van Rembrandt dat bijna tweehonderd jaar vrijwel onbewaakt in een Franse dorpskerk heeft gehangen. Foto: Wikimedia Commons

De Franse bisschop Hubert Herbreteau zegende zondag Rembrandts ‘Christus aan het kruis’, dat na tweehonderd jaar eindelijk goed beveiligd te bewonderen is. Het kostbare schilderij is sinds 23 mei weer terug in het dorp Mas-d’Agenais.

Ongeveer tweehonderd jaar lang hing het werk van de Hollandse meester, dat volgens Franse media op negentig miljoen euro wordt geschat, nagenoeg onbeschermd in de Sint-Vincentiuskerk van het dorpje in Zuid-Frankrijk. Toen de onbeveiligde vitrinekast kapot ging, besloot men zes jaar geleden het schilderij tijdelijk in de kathedraal van Bordeaux op te slaan.

Eind mei werd het kunstwerk terug naar Mas-d’Agenais gereden om daar uiteindelijk zondag ingezegend te worden.

Clair-obscur

“Met de terugkeer van dit werk hebben we een nieuwe reden tot vreugde”, zei bisschop Hubert Herbreteau van Agen tijdens zijn preek op 7 augustus. Hij sprak over de totstandkoming van het schilderij in 1631 en zei dat de Bijbel in het persoonlijke leven van Rembrandt een bron van inspiratie was.

“De techniek van clair-obscur bij Rembrandt, in de vorm van schaduw en licht, illustreert onze hoop”, zei de bisschop, waarna hij het schilderij in aanwezigheid van vele gelovigen inzegende.

Eenvoud

Op het doek van 100 bij 73 centimeter staat in olieverf de gekruisigde Jezus, met op zijn hoofd een doornenkroon, levensecht afgebeeld. Aan het kruis hangt een vel papier waarop in het Hebreeuws, Grieks en Latijn de tekst ‘Jezus van Nazareth, koning van de Joden’ geschreven staat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Door de eenvoud van de afbeelding probeerde Rembrandt van Rijn (1606-1669) het lijden van Jezus te benadrukken. Rembrandt was 25 jaar toen hij het werk schilderde.

Tweehonderd jaar

Een Franse legerofficier van het leger van Napoleon gaf het schilderij in 1805 aan de kerk van zijn geboorteplaats Mas-d’Agenais, nadat hij het een jaar eerder in Duinkerken op een veiling had gekocht. Honderd jaar later werd het dorp eigenaar van het kunstwerk, vanwege een wet over scheiding van kerk en staat.

Dat het om een echte Rembrandt ging, bleef lang onbekend. Pas in 1959 werd bij een restauratie in het Parijse Louvre de handtekening van Rembrandt ontdekt.

Toch hing het schilderij tot zes jaar geleden onbeveiligd in de kerk. Pas sinds 2002 hing het in een houten vitrinekast, waarvan de glasplaat kapotging. De gemeente besloot het schilderij tijdelijk in de opslagplaats van de kathedraal in Bordeaux te bewaren.

Geheime operatie

Ondertussen werd er in de Sint-Vincentiuskerk een beveiligde en brandbestendige vitrinekast gemaakt met gepantserd glas. Ook werden er bewakingscamera’s in de kerk geplaatst.

https://www.kn.nl/donaties/

Als in een geheime operatie werd het meesterwerk op 23 mei in een bestelbus en onder bewaking van de gendarmerie terug naar de inmiddels goed beveiligde kerk gebracht.

Gedaan met de rust

Het dorp Mas-d’Agenais, gelegen tussen Toulouse en Bordeaux, telt slechts 1500 inwoners. Maar vanaf nu zal het met de rust gedaan zijn. De eerste zes dagen na de terugkomst werd het meesterwerk al door vijfhonderd mensen bezocht. In het nabijgelegen restaurant kan je zonder reservering niet meer terecht. Dat geldt niet voor een bezoek aan ‘Christus aan het kruis’. Dat is zeven dagen in de week zonder reservering te zien.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.