<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse bisschoppen kritisch over wet op religieus extremisme

KN Redactie 8 januari 2021
image
Een man bidt de rozenkrans bij de ingang van de basiliek van Nice, daags na de terreuraanslag in oktober 2020. Foto: CNS photo - Eric Gaillard, Reuters

Aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort heeft zijn bedenkingen geuit over een wetsvoorstel dat religieus extremisme in Frankrijk in toom beoogt te houden. De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie vreest voor de vrijheid van geloof.

De aartsbisschop van Reims uitte zijn zorgen afgelopen maandag tegenover een speciale commissie van het Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer. “De nadelen van repressieve wetgeving liggen in de controlemaatregelen die ze meebrengen”, aldus De Moulins-Beaufort.

“De vijand van vandaag is terrorisme en radicale islam, niet alle religies – ik kan niet accepteren dat we ‘bijkomende schade’ worden”
- Leider van de joodse gemeenschap in Frankrijk

Hij zei de noodzaak in te zien van versterking van de nationale veiligheid, maar bezorgd te zijn dat religies en gelovigen nu onder speciaal toezicht zouden komen te staan. Hij vroeg zich af waarom dat niet het geval is bij andere sectoren en verenigingen in de samenleving.

‘Respect voor principes republiek’

Het wetsvoorstel werd in december geïntroduceerd en zou “het respect voor de principes van de republiek versterken”. Het voorstel beoogt religieuze verenigingen te dwingen zich te houden aan de Franse wet van 1905 over de scheiding van Kerk en staat.

Als de wet wordt aangenomen, krijgen gebedshuizen en religieuze verenigingen extra veiligheids- en administratieve maatregelen opgelegd. Regionale bestuurders zouden meer bevoegdheden krijgen om gegevens over religieuze groepen te verzamelen.

Strengere regels

De voorgestelde wet moet “provocatie van terroristische aanslagen, discriminatie, haat of geweld” tegengaan. Voor religieus geïnspireerd thuisonderwijs moet officiële toestemming verkregen worden, de regels tegen gedwongen huwelijken worden aangescherpt en de afgifte van “maagdelijkheidscertificaten” voor moslimbruiden wordt verboden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Verder bevat het voorstel strengere regels voor sociale media, over informatie “die erop gericht is een persoon bloot te stellen aan een onmiddellijk risico op een aanval op zijn leven, of op zijn fysieke of psychische veiligheid”.

Ook zouden de gerechtelijke stappen tegen religieus gemotiveerde “bedreigingen, geweld en intimidatie tegen politieagenten” versneld worden.

Buitenlandse schenkingen

Volgens de regels voor financiële transparantie zouden religieuze verenigingen buitenlandse donaties van meer dan 10.000 euro officieel moeten registreren.

“Waarom moeten religies en gelovigen onder speciaal toezicht worden gehouden?”
- Aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort

Tegenover de commissie zei aartsbisschop De Moulins-Beaufort dat de nieuwe financiële regels geen gevolgen zouden hebben voor katholieke parochies en bisdommen, die “voornamelijk overleefden van trouwe schenkingen”.

Bezorgheid van de Kerk

Hij benadrukte echter dat ook niet-religieuze sectoren van de samenleving aan dezelfde regels onderworpen zouden moeten worden.

“Onze Kerk kan alleen maar haar bezorgdheid uiten over dergelijke druk, en vragen waarom religies en gelovigen nu onder speciaal toezicht moeten worden gehouden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Niet alle religies zijn de vijand’

Ook protestantse en orthodoxe leiders bekritiseerden de algemene controle- en toezichtclausules in het wetsvoorstel.

Een leider van de Franse joodse gemeenschap waarschuwde dat als het voorstel wordt aangenomen, de godsdienstvrijheid “van degenen die geen enkel probleem creëren” in gevaar is. “De vijand van vandaag is terrorisme en radicale islam, niet alle religies – ik kan niet accepteren dat we ‘bijkomende schade’ worden.”

Bloedige aanslagen

Islamisten hebben de afgelopen jaren verschillende bloedige aanslagen gepleegd in Frankrijk.

In 2015 vonden de aanslagen op Charlie Hebdo en concertzaal Bataclan plaats. In 2016 werd priester Jacques Hamel onthoofd tijdens het vieren van de Mis.

Eind 2020 werd geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd. Kort daarop werden in een basiliek in Nice drie mensen doodgestoken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.