fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse bisschoppen tegen legalisering euthanasie: ‘We moeten vechten voor het leven’

Catholic News Agency 13 april 2021
image
Franse bisschoppen pleiten voor palliatieve zorg in plaats van euthanasie. Foto: Unsplash – Marcello Leal

De Franse bisschoppen laten zich kritisch uit over een  wetsvoorstel om euthanasie te legaliseren. Ze dringen aan op betere palliatieve zorg. “We moeten vechten voor het leven”, zei Michel Aupetit, de aartsbisschop van Parijs.

Het wetsvoorstel om een recht op “een vrij en gekozen levenseinde” in te stellen, werd vorige week besproken in de Nationale Vergadering, het Franse parlement. De regering heeft nog geen standpunt ingenomen, maar de meeste leden van de regerende partij La République En Marche steunen het wetsvoorstel.

Het voorstel werd ingediend door Olivier Falorni van  oppositiepartij Libertés et Territoires.

‘De lijdende persoon doden is niet de oplossing’

“Wanneer iemand met lijden wordt geconfronteerd, is de oplossing niet om hem te doden, maar om zijn pijn te verzachten en hem te vergezellen”, zei aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs tegen radiostation France Inter. “Het is des te paradoxaler dat er deze aanval op de dood is op een manier die de dood veroorzaakt, precies op het moment dat de dood ons overal omringt.”

Parlementsleden die tegen de wet zijn proberen een stemming uit te stellen door de ongeveer 3000 amendementen die ze hebben ingediend. Ze hopen dat hiermee de toegestane tijd wordt overschreden, waardoor het niet tot een stemming komt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zachtmoedigheid en steun

Aartsbisschop Laurent Ulrich van Lille schreef op 7 april dat “onze medeburgers zorg, zachtmoedigheid en steun nodig hebben … Mensen die lijden beschermen door hen met zorg te begeleiden, is niet hetzelfde als doden”.

Hij merkte op dat volgens het wetsvoorstel sommige sterfgevallen als een natuurlijke dood zullen worden aangemerkt, terwijl ze dat niet zijn. “Dit is waar de politieke gewoonte om de betekenis van woorden te verdraaien ons brengt.”

Hoewel euthanasie momenteel illegaal is in Frankrijk, staat een wet uit 2005 artsen toe om af te zien van het gebruik van “onevenredige” behandelingen “zonder ander effect dan het kunstmatig in stand houden van het leven”.

Palliatieve zorg

115 Franse bisschoppen ondertekenden in 2018 een verklaring tegen een poging om hulp bij zelfdoding te legaliseren. In die verklaring promootten ze palliatieve zorg en verzetten ze zich tegen alle vormen van zelfmoord.

“Wat onze overtuiging ook is, iedereen zal worden geconfronteerd met het einde van zijn leven. Het is een zorg die we allemaal delen. Iedereen moet zo kalm mogelijk kunnen denken en de valkuilen van hartstochten en druk vermijden”, schreven de bisschoppen in het document.