fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse bisschoppen zien ‘groeiende sociale kloof’ in verkiezingsuitslag

KN Redactie 26 april 2022
image
Zittend president Emmanuel Macron behaalde zondag opnieuw de overwinning in Frankrijk. Foto: CNS - Benoit Tessier, Reuters

De nauwe overwinning van president Macron op zijn extreemrechtse uitdager Le Pen wijst op een “groeiende sociale kloof”, aldus de Franse bisschoppen na afloop van een verkiezingsdag die extra werd opgeschud door een aanslag op een priester in Nice.

Na de zittende president Emmanuel Macron met zijn overwinning afgelopen zondag te hebben gefeliciteerd, waarschuwde aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort van Reims dat de verkiezingen “een groeiende kloof laten zien, zowel geografisch als tussen de verschillende sociale klassen in Frankrijk. Dit is zorgwekkend voor de toekomst van ons land.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie liet gisteren in een interview met Vatican News weten dat de meeste Franse kiezers niet bereid waren geweest om “het avontuur aan te gaan” dat de verkiezing van de extreemrechtse Marine Le Pen waarschijnlijk zou betekenen.

Grenzen van het systeem

Hij voegde daaraan toe dat het resultaat, te midden van toenemende armoede en uitsluiting, ook de grenzen aantoont van het “ontwikkelingsmodel” dat Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog volgt.

“We zien dit aan de verdeling van de rijkdom en aan de ecologische en sociale crisis. Maar terwijl we de grenzen van het ene systeem bereiken, vinden we het ook moeilijk om ons een ander systeem voor te stellen”, zei aartsbisschop De Moulins-Beaufort.

“Wat nu duidelijk nodig is, is een collectief project dat mensen samen kan brengen door sociale klassen, religieuze gezindten en andere scheidslijnen te overstijgen”, aldus de aartsbisschop. “Maar dat blijkt moeilijk te zijn, en dat is waar de politiek zich vandaag bevindt.”

Globalisering

Macron won een tweede termijn van vijf jaar met 58,5 procent van de stemmen tegenover de 41,5 procent die Le Pen binnenhaalde. Hij is het eerste Franse staatshoofd in twee decennia dat voor een tweede termijn herkozen is. Tijdens een bijeenkomst in Parijs beloofde hij zondagnacht zijn aanhangers dat hij antwoorden zou vinden op de “woede en onenigheid” die dertien miljoen stemmers ertoe had aangezet zich achter extreemrechts te scharen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In zijn interview zei aartsbisschop Moulins-Beaufort dat de verkiezingsuitslag de Europese Unie eraan herinnert dat zij “zichzelf opnieuw moet uitvinden en overtuigend moet zijn voor de burgers, vooral voor degenen die zich, terecht of onterecht, uitgesloten voelen van de voordelen van de globalisering.”

Heldhaftige zuster

De stembusgang werd opgeschrikt door een aanslag op een priester in de Saint-Pierre-d’Arenekerk in Nice, kort na het begin van de Mis. Door heldhaftig optreden van de 72-jarige zuster Marie-Claude zijn er geen doden gevallen. Ze wist de 31-jarige aanvaller zijn mes te ontnemen, waarbij ze zelf gewond raakte aan haar arm.

De plaatselijke politicus Eric Ciotti roemde de “buitengewone moed” van zuster Marie-Claude op Twitter in een beschrijving van het voorval:

Zowel zuster Marie-claude als de priester, de 57-jarige Krzysztof Rudzinski, zijn volgens het bisdom Nice naar het ziekenhuis gebracht. Rudzinski is ondanks een twintigtal messteken buiten levensgevaar.

Bernard Gonzalez, prefect van de regio Alpes-Maritimes, waartoe Nice behoort, wijst een terroristisch motief voor de aanslag van de hand. De aanvaller is volgens hem een plaatselijke man met een verleden van psychische problemen.

Bron: Catholic News Service, Catholic News Agency