fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Gepensioneerde Franse aartsbisschop geeft ‘ongepast gedrag’ toe

Catholic News Service 17 november 2022
image
Archiefbeeld: De nu 81-jarige franciscaan Jean-Pierre Grallet was tussen 2007 en 2017 aartsbisschop van Straatsburg. Foto: CNS - Christian Hartmann, Reuters

De emeritus-aartsbisschop van Straatsburg, Frankrijk, heeft toegegeven zich “ongepast” te hebben gedragen naar een volwassen vrouw toen hij in de jaren tachtig priester was.

Aartsbisschop Jean-Pierre Grallet legde een publieke verklaring af op 15 november. Hij zei dat er zowel een strafrechtelijk als canoniek onderzoek gaande is en dat hij zich tijdens de onderzoeken zal terugtrekken uit de openbaarheid. Volgens Grallet heeft hij eerder dit jaar, toen hij hoorde dat de vrouw een getuigenis tegen hem had afgelegd, zijn excuses aan haar aangeboden en vergiffenis gevraagd aan haar en haar familie.

Sinds december vorig jaar bekend

In een afzonderlijke verklaring zei de huidige aartsbisschop van Straatsburg, Luc Ravel, dat het misbruik teruggaat tot de herfst van 1985, en dat hij in december vorig jaar van de beschuldigingen van het slachtoffer hoorde. Ravel heeft de zaak in januari gemeld bij het parket van Straatsburg en de autoriteiten van het Vaticaan. Hij bevestigt dat er een burgerlijk en een kerkelijk onderzoek loopt.

Aartsbisschop Ravel herhaalde zijn medeleven met het slachtoffer en haar familie en voegde eraan toe: “Ik deel de schok en het verdriet van alle priesters en gelovigen van het bisdom, in het bijzonder van degenen die aartsbisschop Jean-Pierre Grallet gekend hebben of met hem hebben samengewerkt.”

Golf van schandalen

Tijdens een persconferentie op 7 november zei aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort van Reims, voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, dat 11 bisschoppen of voormalige bisschoppen door kerkelijke of gerechtelijke autoriteiten worden of zijn onderzocht wegens misbruik.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij las toen een verklaring voor van de Franse kardinaal Jean-Pierre Ricard, voormalig hoofd van de Franse bisschoppenconferentie, die toegaf 35 jaar geleden een 14-jarig meisje te hebben misbruikt.

De Franse bisschoppen werden gedwongen tot openheid van zaken, nadat half oktober bekend werd dat bisschop Michel Santier van Créteil, die in 2021 zogenaamd om ‘gezondheidsredenen’ aftrad, in werkelijkheid geloofwaardig was beschuldigd van seksueel wangedrag en door het Vaticaan was gedisciplineerd.

‘Roddels’

Begin december 2021 trad aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs af na publieke beschuldigingen van slecht bestuur en een ongepaste – of op zijn minst ‘dubieuze’ – relatie met een volwassen vrouw.

Paus Franciscus had verslaggevers een paar dagen later verteld dat er niets was bewezen over het gedrag van aartsbisschop Aupetit, maar dat de “roddels” rond de zaak het hem onmogelijk hadden gemaakt het aartsbisdom te blijven leiden.