fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Handlangers van moordenaars Hamel veroordeeld: drie tonen berouw

Hannah Brockhaus - CNA 10 maart 2022
image
De 85-jarige priester Jacques Hamel werd in 2016 tijdens een Mis vermoord door leden van terreurgroep Islamitische Staat. Foto: Wikipedia - Aartsbisdom Rouen

Vier mannen die betrokken waren bij de moord op de Franse priester Jacques Hamel zijn gisteren veroordeeld tot gevangenisstraffen van uiteenlopende lengte. Drie daders laten weten spijt te hebben van hun daden.

“Gerechtigheid heeft gezegevierd”, meldt aartsbisschop Dominique Lebrun van Rouen naar aanleiding van het op 9 maart gevelde vonnis. “Het hof heeft het goede van het slechte onderscheiden. De rechter heeft geoordeeld voor het welzijn van de samenleving én van de mannen in het beklaagdenbankje.”

Aanslag

De 85-jarige priester Jacques Hamel werd gedood bij een terroristische aanslag terwijl hij op 26 juli 2016 de mis opdroeg in de kerk van Saint-Étienne-du-Rouvray, in het Noord-Franse aartsbisdom Rouen. Vier mensen werden gegijzeld tijdens de aanslag, waarbij ook een bejaarde kerkganger ernstig gewond raakte.

De twee negentienjarige mannen die Hamel neerstaken en een tweede man verwondden, werden door de politie ter plekke doodgeschoten. De vier mannen die gisteren zijn veroordeeld, werkten op verschillende manieren samen met de moordenaars.

Spiritualiteit in de rechtszaal

Drie van de veroordeelde mannen kregen tussen acht en dertien jaar gevangenisstraf. Een vierde man, een bekende ronselaar van Islamitische Staat die bij verstek werd berecht, kreeg levenslang.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De advocaat van een van de verdedigers laat weten dat er tijdens het drie weken durende proces een gevoel van “spiritualiteit” heerste in de rechtszaal. Volgens de advocaat hielden familieleden van slachtoffers de handen van de verdachten vast en sprak de kerkganger die in 2016 gewond raakte uit dat hij hen vergaf voor wat ze gedaan hebben. Drie van de verdachten zouden tijdens het proces ook om vergeving hebben gevraagd.

Angstaanjagend kwaad

“Ik zal moeten verwerken wat ik heb gehoord, erover mediteren”, zegt aartsbisschop Lebrun. “Het kwaad is angstaanjagend. Om de relatie tot God zo te perverteren dat er in Zijn naam gemoord wordt, heeft mij geschokt.”

De aartsbisschop bedankt de familie van Hamel en de andere slachtoffers van de aanslag dat zij gekozen hebben voor “het leven, voor het tegenovergestelde van haat en voor de hoop op vergeving.”

Hij richt zich ook tot de drie mannen die tot een gevangenisstraf waren veroordeeld en merkte op dat hij had gehoord dat zij “de weg van de Goede Dief” hadden gekozen. “Mijn gebed wordt gevoed door hun sterke, onverwachte woorden. De vraag wat er zal gebeuren met Yassine, Farid en Steven is de belangrijkste vraag,” zegt hij. “Ze weten dat ze moeten handelen naar hun spijtbetuiging.”