De lijst van wonderbaarlijke genezingen in het Franse Mariabedevaartsoord Lourdes is weer een stukje langer. Een Engelse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog gewond raakte en jaren later Lourdes bezocht, genas er op wonderbaarlijke wijze.
Soldaat John Traynor raakte tijdens gevechten in 1915 gewond. De man onderging vervolgens verschillende medische ingrepen, maar verloor uiteindelijk het gebruik van zijn rechterarm. Daarnaast kampte Traynor met heftige epileptische aanvallen. Hij raakte uiteindelijk ook gedeeltelijk verlamd aan zijn benen.
Tijdens een bezoek aan Lourdes in 1926 genas Traynor op wonderbaarlijke wijze. Het wonder is extra bijzonder omdat het jarenlang verloren was geraakt in de archieven.
“Zijn genezing is al in 1926 erkend”, legt Alessandro de Franciscis uit, die werkzaam is als arts bij het Medisch Onderzoeksbureau Lourdes. De arts is verantwoordelijk voor het onderzoeken van wonderen die in het heiligdom plaatsvinden.
“Hij leefde van een oorlogspensioen,” aldus de Franciscis in gesprek met OSV News. “In juli 1923 ging hij naar Lourdes ter gelegenheid van de eerste bedevaart van het aartsbisdom Liverpool. Hij genas op de derde dag, nadat hij werd ondergedompeld in de zwembaden van het heiligdom.”
Toen hij vervolgens naar huis terugkeerde, werd hij onderzocht door artsen. Die waren volgens De Franciscis zeer verbaasd over zijn volledige herstel.
Vervolgens vond er een onderzoek plaats in Lourdes, volgens de gebruikelijke procedures. De conclusie was volgens De Franciscis dat er sprake was van een onverklaarbare genezing.
Vanwege de naoorlogse turbulentie in Europa werd de conclusie echter nooit gecommuniceerd aan het aartsbisdom Liverpool, waar Traynor woonde. “De officiële documenten die getuigen van zijn genezing in Lourdes, voor en na het wonder, werden vergeten”, aldus De Franciscis.
Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de eerste pelgrimstocht naar Lourdes door het aartsbisdom Liverpool werd de aandacht opnieuw op de zaak gericht. Archieven werden doorzocht en de documenten werden gevonden, aldus De Franciscis. “Ze zijn duidelijk en ondubbelzinnig.” Vervolgens erkende ook het aartsbisdom Liverpool het wonder.
Traynor, die in 1943 overleed, vertegenwoordigt daarmee de 71ste erkende wonderbaarlijke genezing die in Lourdes heeft plaatsgevonden.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.