Paus Franciscus heeft dinsdag het vervroegde aftreden van de Franse bisschop Dominique Rey van Fréjus-Toulon geaccepteerd. Het ontslag volgt op een periode van problemen met traditionalistische en charismatische bewegingen in het bisdom.
Dominique Rey (72) leidde het bisdom Fréjus-Toulon al sinds 2000. Hij staat bekend als een missionaire bisschop, die veel nieuwe bewegingen van charismatische of traditionalistische snit in zijn bisdom welkom heeft geheten. Die bewegingen trokken veel ook jongere gelovigen, maar het succes had een keerzijde.
In juni 2022 schortte het Vaticaan – zonder nadere toelichting – de diakenwijdingen op van een aantal seminaristen van een traditionalistische gemeenschap in het bisdom, na een apostolische visitatie van aartsbisschop (nu kardinaal) Jean-Marc Aveline van Marseille. Die kwestie is inmiddels opgelost; vorige maand konden de seminaristen alsnog gewijd worden.
Begin 2023 raakte het bisdom opnieuw in opspraak omdat het een priester van een charismatische beweging te werk had gesteld waarvan bekend was dat hij zich elders in het land schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik.
In november 2023 benoemde paus Franciscus een tweede bisschop als coadjutor (een rechterhand met recht op opvolging), namelijk François Touvet. Diezelfde Touvet staat te boek als een scherp criticus van het institutionele falen in misbruikzaken. Een jaar eerder had deze marinierszoon op verzoek van kardinaal Jozef De Kesel nog met strakke hand schoon schip gemaakt bij de Belgische charismatische gemeenschap Verbe de Vie.
Rey kreeg dus een tweede man naast zich die van aanpakken wist, en die nu automatisch de nieuwe bisschop van Fréjus-Toulon is geworden. Touvet had al de verantwoordelijkheid gekregen voor onder meer het economisch beheer van het bisdom; want in het Vaticaan bestond volgens de Franse krant Le Monde ook de nodige wrevel over vermeend financieel wanbeheer door Rey.
Opvallend is wel dat paus Franciscus bisschop Rey in december 2023 – dus een maand na de benoeming van Touvet als coadjutor – aangemoedigd zou hebben om vooral géén ontslag te nemen. Maar een jaar later is hij kennelijk van gedachten veranderd, want volgens Rey kreeg hij onlangs van de nuntius, de ambassadeur van de paus in Frankrijk, te horen dat paus Franciscus wilde dat hij zijn ontslag indiende.
Rey verklaart niet te weten waarom de paus dit nu ineens van hem vroeg, maar “geconfronteerd met misverstanden, druk en polemieken die nog steeds schadelijk zijn voor de eenheid van de Kerk, blijft het ultieme criterium van onderscheid voor mij gehoorzaamheid aan de opvolger van Petrus.”
Hij zal op 1 februari met een dankmis afscheid nemen van het bisdom, meldt persbureau CNA.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.