Volgende week maandag begint in Parijs het strafproces tegen vier verdachten die vermoedelijk betrokken waren bij de moord op de Franse priester Jacques Hamel. De zaak is aangespannen door de aartsbisschop van Rouen, leden van Hamels familie en een parochiaan.
Jacques Hamel (86) werd op 26 juli 2016 met een mes om het leven gebracht terwijl hij de Mis vierde in de parochiekerk van het kleine stadje Saint-Étienne-du-Rouvray. De daders – Adel Kermiche en Abdel Malik Petitjean – werden kort na de aanval door de politie gedood.
“Waarom werd Hamel uitgekozen? Was hij een doelwit of een symbool?”Tweet dit!
De verdachten in deze civiele procedure zouden de moordenaars hebben bijgestaan of in ieder geval op de hoogte zijn geweest van het moordplan. Drie van de vier personen worden vervolgd wegens ‘samenzwering tot het plegen van terrorisme’. Een vierde, die vermoedelijk dood is, wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord.
Het proces is aangespannen door de aartsbisschop van Rouen – Dominique Lebrun (64) – die nu een burgerlijke partij is in het proces. Leden van Hamels familie en een parochiaan die ernstig gewond raakte bij de aanval op de priester, spanden ook een civiele procedure aan. De drie zusters die tijdens de bewuste Mis aanwezig waren, vonden dat “het niet hun plaats is” om een zaak te starten.
Tijdens een persconferentie op woensdag 2 februari over het proces zei aartsbisschop Lebrun, die lang had geaarzeld voordat hij de zaak aanspande, dat ze zich voorbereiden “om deze pijnlijke gebeurtenissen opnieuw te beleven. Ik wil dit proces heel graag, maar ik loop achteruit om vooruit te komen”, zei hij.
Hij hoopt met dit proces op gerechtigheid. Hij zei dat gerechtigheid ook verschuldigd is aan de verdachten. “Ze hebben het recht om de reactie van de samenleving te kennen via haar vertegenwoordigers in het gerechtelijk apparaat”, zei aartsbisschop Lebrun.
“We zijn allemaal met elkaar verbonden”, vervolgde hij. “De slachtoffers en hun families, de buren, de parochie, de moslimgemeenschap, de daders. We wachten op dit moment om verder te gaan op het pad van de waarheid. Deze zoektocht zit in mijn hart. Er zijn nog zoveel vragen!”
Daarom hoopt Lebrun ook dat dit proces naast het vonnis ook een “zo groot mogelijk licht op de gebeurtenis van 26 juli en de oorzaken ervan” zal werpen. Hij wil weten of er een verband is met terrorisme en islamitische netwerken “En waarom werd Hamel uitgekozen? Was hij een doelwit of een symbool? Ik zal altijd blijven denken aan zijn laatste woorden: ‘Ga weg, Satan!’”
De gewelddadige dood en het dienstbare karakter van Hamel waren essentiële elementen voor de zaligverklaringsprocedure van Hamel. In april 2019 werd de diocesane fase afgerond.
“Het lijdt geen twijfel dat hij werd gedood uit haat voor het geloof”, zei Paul Vigouroux, vice-postulator van Hamels zaak voor de zaligverklaring.
De beslissing is nu aan de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome om hem als martelaar uit te roepen.
Bronnen: KRO-NCRV en La Croix international
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.